Verschillende Coderingen

Na de WSNP een huis kopen regel je met CoderinVrij
Oh nee, u heeft een BKR codering en u heeft geen idee wat de codering betekent. Op deze pagina wordt uitgelegd welke soorten coderingen er zijn en wat ze voor u betekenen. Of weet u al wat het betekent? En wilt u van uw negatieve registratie af? Klik hier voor meer informatie. 

A-code 


Een achterstandsmelding, dat betekent de A-code. Deze melding houdt in dat u een paar maanden achterloopt met uw terugbetaling van uw lening of hypotheek. Ook heeft u waarschijnlijk betalingsherinneringen gekregen en bent u nog steeds niet overgegaan tot betaling. Als de aanbieder van de lening (kredietverstrekker) u aanmeldt bij het BKR, moet de kredietverstrekker u wel op de hoogte brengen van de achterstand. Dit wordt schriftelijk opgesteld, maar u heeft dan nog wel een kans om de betalingsplicht te kwijten. Als u dit nog steeds niet doet, dan krijgt u een codering en deze blijft tot vijf jaar staan. Een aanvraag voor een nieuwe lening voor bijvoorbeeld uw droomhuis of auto is dan misschien niet mogelijk. Dit komt doordat de geldverstrekker er niet op vertrouwt dat u de maandelijkse kosten kunt betalen. Maar niks is onmogelijk! Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar Codering verwijderen.

H-code 


Deze codering staat voor Herstel. U heeft een betalingsachterstand gehad op uw lening, maar dit heeft u ondertussen al ingehaald. Op uw huidige lening wordt er geregistreerd dat er geen betalingsachterstand meer is. De H-code krijgt u bij het BKR nog vijf jaar en daarna wordt de codering verwijderd bij uw gegevens. Met een herstelcode is er toch nog een kleine kans om een nieuwe lening aan te vragen, maar de geldverstrekker zal u grondig beoordelen. 

Dus in het kort: als de kredietverstrekker u aanmeldt bij het BKR komt er een A-code achter uw naam en als de achterstand wordt rechtgezet komt er een H-code achter. U kunt uw BKR gegevens aanvragen op de website van bkr. Naast A-code en H-code zijn er ook andere soort coderingen oftewel bijzonderheidscoderingen, deze worden hieronder uitgelegd.


BKR A1 codering

Dit betekent dat er een betalingsachterstand is geweest en er is ook een betalingsregeling getroffen. Enkele bankinstellingen zijn nog aarzelend om u een hypotheek of een lening te verschaffen, omdat uw oude lening niet op tijd betaald of afgelost was. Maar goed nieuws, als u wel een loyale betaler bent is het mogelijk om een nieuwe lening aan te vragen bij een bank. Lees hier voor meer informatie.


BKR A2  codering

Deze codering betekent dat het restant van uw schuld opeisbaar is gesteld. Het houdt in dat de kredietverstrekker uw schuld kan opeisen en dat gebeurt via een rechter. De rechter kan beslag leggen op uw inboedel, huis, auto of op uw inkomen en vermogen. Er is een grote kans dat er beslag wordt gelegd op uw salaris. Lees hier voor meer informatie.


BKR A3 codering

Een bedrag van €250,00 of meer is afgeboekt van uw schuldbedrag. Het is wellicht het enige bedrag dat de schuldeiser kan krijgen van u. Dit betekent dat er geen geld meer afgeboekt kan worden bij u en daarom is deze codering de zwaarste. Als er een afboeking is door een totale finale kwijting (= een verklaring dat de schuldenaar zijn schulden heeft voldaan en daardoor kan de schuldeiser niets meer van de schuldenaar eisen), moet er een einddatum komen. In andere gevallen wordt er geen einddatum vermeld. Lees hier voor meer informatie.

BKR A4 codering

De laatste codering houdt in dat u verdwenen bent bij de belanghebbende instanties. De geldverstrekker kan geen contact opnemen, omdat u onbereikbaar was of bent. Het is logisch dat een nieuwe hypotheek of lening echt onmogelijk is. Ook uw verblijf- of woonplaats is niet bekend bij de instanties. Lees hier voor meer informatie.

BKR A5 codering

Een aanvraag voor een preventieve betalingsregeling bij BKR, krijgt u deze codering. Het is een voorlopige code en deze zal verdwijnen als u de betalingsregeling betaald heeft. 

Geregistreerde leningen


Welke leningen worden geregistreerd bij BKR? Als u een bedrag leent van ongeveer vijfhonderd euro bij een kredietverstrekker, wordt u aangemeld bij het BKR. Hieronder volgen de soorten leningen die geregistreerd worden:

 • Persoonlijke leningen
Dit een eenvoudige lening, u leent een bepaald bedrag en u betaalt het terug in termijnen. Er is een vast rentepercentage over het geleende bedrag. 

 • Doorlopende kredieten
Het is een lening met een kredietlimiet. De rente die u erover betaalt, gaat alleen over het opgenomen bedrag, daarnaast betaalt u ook een maandelijkse aflossing. Net zoals een persoonlijke lening zit er ook een vast rentepercentage aan, vaak is dit 1% tot 2% rente. Afgeloste bedragen kunt u weer opnemen en daardoor zit er geen einddatum aan deze lening. 

 • Hypotheek betalingsachterstand van langer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.

 • Openstaand saldo creditcard
Met een creditcard kunt u eerst betalen en een maand later terug betalen. Het limiet van de kaart wordt bepaald door middel van uw maandelijkse inkomen. Wilt u het in termijnen betalen dan betaalt u er rente over. Het is verplicht dat de kredietverstrekkers een melding doen bij BKR. 

 • Klantenpassen
Met sommige klantenpassen kunt u kopen op krediet. Zelfs als u het heeft aangevraagd wordt het al geregistreerd bij het BKR, dit levert wel problemen op als u een echte lening wilt aanvragen. 

 • Roodstand 
Als u op uw bank rood staat, maakt het niet uit wat het bedrag is. Rood staan wordt al meteen genoteerd bij het BKR. Denk goed na voordat u voor deze optie kiest. 


Niet BKR geregistreerde leningen


Leningen die niet worden geregistreerd bij BKR zijn:

 • Studieschuld
Naast studiefinanciering kunt u ook geld lenen bij DUO. Als u een hypotheek wilt aanvragen, kunnen ze niet zien of u nog een studieschuld heeft. U moet dit wel melden voordat u een hypotheek aanvraagt, dan kan de hypotheekadviseur rekening houden met uw maandlasten.

 • Hypotheekschuld bij familie of vrienden
Dit is een manier van geld lenen voor bijvoorbeeld een nieuwe huis bij uw familie of vrienden. Samen stelt u een contract op waar de afspraken zijn vernoemd. Dit is een handige uitkomst als u negatief geregistreerd staat bij BKR en toch een nieuwe hypotheek wilt. 

 • Leningen bij familie of vrienden
Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. U kunt geld lenen, ook al bent u negatief geregistreerd. Maar pas wel op, er zijn ook nadelen als u geld uitleent. Bijvoorbeeld; uw vriend of vriendin kunt u niet meer terugbetalen, waardoor u in de problemen komt.

 • Huurachterstand 
Bureau krediet Registratie houdt de huurachterstand niet bij. Net zoals bij een studieschuld kunt u het beste doorgeven bij de bank dat u wel een betalingsachterstand heeft bij uw huurbaas. 

 • Betalingsachterstand bij energieleveranciers 
Net zoals bij een huurachterstand weet een kredietverstrekker niet of de kredietnemer schulden heeft. 


Staat u geregistreerd bij het BKR en wilt u graag een nieuwe lening of hypotheek aanvragen?  Vul het formulier in en word CoderingVrij, zodat u weer bij een bank kunt lenen! 


© 2017 Coderingvrij . All Rights Reserved.