In uw BKR-overzicht ziet u een registratie staan, maar u heeft geen idee wat de registratie betekent. Op deze pagina leggen wij u uit wat de verschillende BKR coderingen betekenen.

Mocht u al op de hoogte zijn van de betekenis van uw codering en wilt u deze codering laten verwijderen? Klik dan hier voor meer informatie.

A en H als BKR coderingen

Achterstandsmelding (A)

Een Achterstandsmelding wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR geregistreerd als sprake is van een achterstand in de betalingen van het krediet. Niet elke achterstand leidt direct tot een Achterstandsmelding, dit is afhankelijk van het soort krediet. Bij een hypotheek wordt bijvoorbeeld bij een achterstand van drie volledige maandtermijnen een Achterstandsmelding geregistreerd terwijl bij een aflopende krediet bij een achterstand van twee maanden een Achterstandsmelding wordt geregistreerd. Voordat de kredietverstrekker bij een achterstand daadwerkelijk overgaat tot het registreren van de achterstand dient hij u een brief te sturen met daarin de mededeling dat u binnen een termijn de achterstand moet inlossen zodat u de registratie in het CKI van het BKR kunt voorkomen.

Een Achterstandsmelding kan worden hersteld door het inlopen van het krediet. In dat geval zal een Herstelmelding (H) worden geplaatst. Zowel de Achterstandsmelding als de Herstelmelding zullen dan nog in beginsel vijf jaar zichtbaar zijn in het CKI van het BKR. U kunt er ook voor kiezen om het gehele krediet af te lossen. In dat geval zal een werkelijke einddatum worden geplaatst. Ook in dat geval blijft de Achterstandsmelding in beginsel nog vijf jaar zichtbaar.

Herstelmelding (H)

Een Herstelmelding wordt geregistreerd als u de achterstand weer heeft ingelopen en de maandelijkse termijnbetalingen weer heeft hervat. Een Herstelmelding blijft vijf jaar zichtbaar in het CKI van het BKR. Indien u niet alleen de achterstand heeft ingelopen, maar het volledige krediet heeft voldaan dan zal er geen Herstelmelding wordt geplaatst. In dat geval wordt er een werkelijke einddatum geplaatst en blijft de registratie in beginsel nog vijf jaar zichtbaar.

Bijzonderheidscoderingen 1, 2 en 3 als BKR coderingen

Bijzonderheidscodering 1

De Bijzonderheidscodering 1 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als u een betalingsregeling heeft getroffen nadat een achterstand op het krediet was ontstaan. Aangezien de achterstand wordt geregistreerd met een Achterstandsmelding is bij het treffen van een betalingsregeling sprake van een A1-codering.

Bijzonderheidscodering 2

De Bijzonderheidscodering 2 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker het restant van het krediet of het volledige krediet heeft opgeëist. Dit wil zeggen dat de kredietverstrekker het krediet wil beëindigen en het openstaande saldo direct wil ontvangen. Vaak schakelt de kredietverstrekker dan een deurwaarder of incassobureau in. Wanneer u vervolgens het volledige krediet heeft afbetaald zal in het CKI van het BKR een werkelijke einddatum worden geplaats, die in beginsel nog vijf jaar zichtbaar zal zijn.

Bijzonderheidscodering 3

De Bijzonderheidscodering 3 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker een bedrag van € 250,- of meer heeft afgeboekt. Als afboeking plaatsvindt en u hoeft niets meer te betalen (finale kwijting), wordt tegelijkertijd met deze code de beëindiging van de overeenkomst met een werkelijke einddatum gemeld. In andere gevallen wordt geen werkelijke einddatum geplaatst.

Vaak wordt gedacht dat het afkopen van een vordering (in juridische woorden: finale kwijting overeenkomen) ervoor zorgt dat het krediet wordt beëindigd. Dit is juist, maar het leidt er ook toe dat de Bijzonderheidscodering 3 in het CKI van het BKR wordt geregistreerd voor de duur van in beginsel vijf jaar. Bijzonderheidscodering 3 is juist de meest zware registratie in het CKI van het BKR. Een A3-registratie zorgt er namelijk voor dat kredietverstrekker slechts in zeer uitzonderlijke situaties een krediet aan u willen verstrekken.

Bijzonderheidscodering 4

De Bijzonderheidscodering 4 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de consument niet meer voor de kredietverstrekker bereikbaar is. Uw woon- of verblijfplaats is onbekend bij de kredietverstrekker waardoor zij de vordering niet meer bij u kunt incasseren. De Bijzonderheidscodering 4 wordt u over het algemeen door kredietverstrekkers zwaar aangerekend.

Bijzonderheidscodering 5

De Bijzonderheidscodering 5 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker met de consument een schriftelijke preventieve betalingsregeling voor een hypothecaire geldlening is overeengekomen van tenminste vier maanden. De Bijzonderheidscodering 5 is van tijdelijke aard en wordt verwijderd zodra de betalingsregeling is afgerond. Om BKR coderingen te beschrijven, wordt in de praktijk vaak een combinatie van de Achterstandsmelding en de Bijzonderheidscodering gemeld, bijvoorbeeld een A2-codering of een A23-codering.

Een greep uit onze recente BKR verwijderingen

 • BKR Codering verwijdering

Soorten krediet

Welke soort kredieten worden geregistreerd in het CKI van het BKR? Hieronder treft u een overzicht aan van de kredieten met bijbehorende afkorting die in het CKI van het BKR worden geregistreerd:

 • aflopend krediet (AK). Bijvoorbeeld een krediet voor het verbouwen van een woning of een krediet voor een telefoon;
 • revolverend (doorlopend) krediet (RK). Bijvoorbeeld de mogelijkheid van roodstaan op een betaalrekening of een creditcard;
 • schuldhulpverlening (SR);
 • hypothecair krediet eigen woning (HY);
 • hypothecair krediet overige onroerende zaken (HO);
 • restschuld hypothecair krediet (RH);
 • restschuld hypothecair krediet waarbij aanspraak op de NHG is gemaakt (RN);
 • operational autoleaseovereenkomst (OA);
 • overige financiële verplichtingen (RO).
Welke kredieten worden niet in het CKI van het BKR geregistreerd?
 • studieschuld bij DUO;
 • lening bij familie of vrienden;
 • huurachterstanden;
 • betalingsachterstanden bij energieleveranciers;
 • boetes bij het CJIB.


U heeft nu meer gelezen over de verschillende BKR coderingen. Staat u geregistreerd in het CKI van het BKR en wilt u graag een nieuw krediet aanvragen? Vul dan het contactformulier en dan wordt u binnen een werkdag door CoderingVrij gebeld. 

Gratis telefonisch adviesgesprek

 • Meer dan 4.000+ coderingen verwijderd
 • U weet direct waar u aan toe bent
 • Wij verwijderen alle type coderingen
 • Altijd tegen een vast laag tarief
 • Geen verrassingen achteraf

Deze klanten gingen u al voor

Daniel Meijer

Nadat ik bij een hypotheek aanvraag geconfronteerd werd met een negatieve A2 registratie heb ik contact opgenomen met codering vrij. Na 3 werkdagen kreeg ik het bericht dat de registratie volledig verwijderd gaat worden. Zeer tevreden over het contact en de duidelijke uitleg vooraf. Super resultaa, thanks!!!!

Gerard Wigmans

Ik had een a2 codering en door coderingvrij super snel verwijderd.Ik vind het een heel goede service en hele fijne mensen die mij goed hebben geholpen.Nu ben ik eindelijk vrij voor huur en koopwoningen.

Priscilla Verhoeckx

Dankzij het adequate handelen van de zeer vriendelijke en begripvolle juristen bij CoderingVrij kunnen wij dan nu toch ons droomhuis kopen. Dankjewel CoderingVrij! Groet van een zeer tevreden klant.

Fadoua Boufares

vandaag het goede nieuws mogen ontvangen dat ik na 3 jaar eindelijk coderingvrij ben! dankzij de snelle service van coderingvrij, kan ik vanaf heden starten aan mijn franchise onderneming en daar de financiële middelen voor aanvragen. Enorm bedankt Merijn voor jou belletje vandaag! jullie krijgen 10 punten.

Safa Sahinturk

Ik was altijd onzeker dat het niet kon maar CoderingVrij heeft het tegendeel bewezen en hebben mijn negatieve registratie verwijderd, zoals wordt aangegeven zijn ze inderdaad gespecialiseerd. Ik ben zeer goed geholpen door CoderingVrij! Alles verliep soepel en correct. Dankzij CoderingVrij kan ik weer verder met ondernemen.

Anke van Kapel

In contact gekomen met Coderingvrij door een een A3 codering. Ze hebben me vriendelijk en goed geholpen, na alle bescheiden ingeleverd te hebben was het binnen 2 weken geregeld. Ben ze zeer dankbaar voor dit resultaat.

Andjena Barsati

Kwam achter dat er een codering staat. Met coderingvrij is het gewoon mogelijk dat te laten verwijderen. Top service..!!
Vandaag nog Coderingvrij!
Lees alles over hoe wij uw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen
sluit