Alle BKR coderingen op één rij

Ben je geconfronteerd met een BKR-registratie? Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een krediet, het leasen van een auto of het aanvragen van een hypotheek. Of heb je het BKR-overzicht opgevraagd en zag je een BKR-registratie op je naam staan, maar heb je geen idee wat deze betekent?

Op deze pagina leggen wij je uit wat de verschillende bijzonderheidscoderingen betekenen. Naast elke afzonderlijke bijzonderheidscode, wordt er in de praktijk ook vaak een combinatie van de achterstandsmelding en een bijzonderheidscodering(en) gemeld, bijvoorbeeld een A2-codering of een A23-codering. Een combinatie van de onderstaande BKR coderingen kan daarmee zichtbaar zijn op het BKR-overzicht.

Wil je liever meteen één van onze juridisch adviseurs spreken om na te gaan hoe wij je kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie? Neem dan direct en vrijblijvend contact op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Uitleg hypotheek met coderingen verwijderen
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

A en H als BKR coderingen

Achterstandsmelding (A)
Een achterstandsmelding wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR geregistreerd als er sprake is van een achterstand in de betalingen van het krediet. Niet elke achterstand leidt direct tot een achterstandsmelding. Dit is afhankelijk van het soort krediet. Bij een hypotheek wordt er bijvoorbeeld bij een achterstand van drie volledige maandtermijnen een achterstandsmelding geregistreerd terwijl er bij bijvoorbeeld een aflopende kredietfaciliteit bij een achterstand van twee maanden een achterstandsmelding wordt geregistreerd. Voordat de kredietverstrekker bij een achterstand daadwerkelijk overgaat tot het registreren van deze achterstand, dienen zij een brief te sturen met daarin de mededeling dat je binnen een gesteld termijn de achterstand moet inlossen zodat je de registratie in het CKI van het BKR kunt voorkomen.

Een achterstandsmelding kan worden hersteld door het inlopen van de achterstand. In dat geval zal er een herstelmelding (H) worden geplaatst. Over de herstelmelding lees je hieronder meer informatie. Zowel de achterstandsmelding als de herstelmelding zullen in beginsel vijf jaar zichtbaar zijn in het CKI van het BKR. Je kunt er ook voor kiezen om het gehele krediet af te lossen. In dat geval zal een werkelijke einddatum worden geplaatst. Ook dan blijven de achterstandsmelding en/of de herstelmelding in beginsel nog vijf jaar zichtbaar.

Herstelmelding (H)
Een herstelmelding wordt geregistreerd als je de achterstand hebt ingelopen en de maandelijkse termijnbetalingen weer conform afspraak hebt hervat. Een herstelmelding blijft vijf jaar zichtbaar in het CKI van het BKR. Indien je niet alleen de achterstand hebt ingelopen, maar ook het volledige  krediet hebt voldaan dan zal er geen herstelmelding worden geplaatst. In dat geval wordt er een werkelijke einddatum geplaatst en blijft de registratie in beginsel nog vijf jaar zichtbaar.

Bijzonderheidscoderingen 1, 2, 3, 4 en 5 op het BKR-overzicht

Bijzonderheidscodering 1
De bijzonderheidscodering 1 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als je een betalingsregeling hebt getroffen nadat er een achterstand op het krediet was ontstaan. Aangezien de achterstand wordt geregistreerd met een achterstandsmelding is er bijvoorbeeld bij het treffen van een betalingsregeling sprake van een A1-codering.

Bijzonderheidscodering 2
De bijzonderheidscodering 2 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker het restant van het krediet of het volledige krediet heeft opgeëist. Dit wil zeggen dat de kredietverstrekker het krediet wil beëindigen en het openstaande saldo direct en in zijn geheel wil ontvangen. Vaak schakelt de kredietverstrekker dan een deurwaarder of incassobureau in. Wanneer je vervolgens het volledige krediet hebt afbetaald, zal er in het CKI van het BKR een werkelijke einddatum worden geplaatst, die in beginsel nog vijf jaar zichtbaar zal zijn. Ook bij deze bijzonderheidscode geldt dat deze in combinatie met andere bijzonderheidscodes kan worden geplaatst zoals bijvoorbeeld aan A2-codering of een A12-codering.

Bijzonderheidscodering 3
De bijzonderheidscodering 3 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker een bedrag van € 250,- of meer heeft afgeboekt. Als afboeking plaatsvindt en je hoeft niets meer te betalen (finale kwijting), wordt tegelijkertijd met deze code de beëindiging van de overeenkomst met een werkelijke einddatum gemeld. In andere gevallen wordt er geen werkelijke einddatum geplaatst.  Vaak wordt er gedacht dat het afkopen van een vordering (in juridische termen: finale kwijting overeenkomen) ervoor zorgt dat het krediet wordt beëindigd. Dit is juist, maar het leidt er ook toe dat de bijzonderheidscode 3 in het CKI van het BKR wordt geregistreerd voor de duur van in beginsel vijf jaar. Bijzonderheidscodering 3 is juist één van de meest zware registraties in het CKI van het BKR. Een A3-registratie of een andere combinatie van coderingen met de bijzonderheidscode 3, zorgt er namelijk voor dat kredietverstrekker slechts in zeer uitzonderlijke situaties een krediet wil verstrekken.

Bijzonderheidscodering 4
De bijzonderheidscodering 4 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de consument niet meer bereikbaar is voor de kredietverstrekker. Je woon- of verblijfplaats is onbekend bij de kredietverstrekker waardoor zij de vordering niet meer bij je kunnen incasseren. De bijzonderheidscodering 4 wordt over het algemeen zwaar aangerekend door kredietverstrekkers en ook deze bijzonderheidscode kan in combinatie met andere bijzonderheidscoderingen worden geplaatst op het BKR-overzicht.

Bijzonderheidscodering 5
De bijzonderheidscodering 5 wordt in het CKI van het BKR geregistreerd als de kredietverstrekker met de consument een schriftelijke, preventieve betalingsregeling voor een hypothecaire geldlening is overeengekomen van tenminste vier aaneengesloten maanden. De bijzonderheidscodering 5 is van tijdelijke aard en wordt verwijderd zodra de betalingsregeling is afgerond.
Een greep uit onze recente BKR codering verwijderingen
Bank Bekijk de correspondentie
Bank:ICS Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Directpay Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bekijk meer verwijderingen

Combinatie van bijzonderheidscoderingen

Een kredietverstrekker kan ook een combinatie van bovenstaande zeven bijzonderheidscoderingen plaatsen bij een BKR-registratie. Indien de situatie omtrent de achterstand verdere bijzonderheden met zich meebrengt waardoor ook de plaatsing van een andere bijzonderheidscodering vereist is, zal de kredietverstrekker verplicht zijn dit te melden.

Een voorbeeld hiervan; mocht er na het ontstaan van een achterstand op een krediet ook een betalingsregeling worden getroffen, dan zullen de bijzonderheidscoderingen A en 1 zichtbaar zijn op het BKR-overzicht. Mocht de situatie op dat moment verder escaleren en de betalingsregeling niet worden nagekomen, kan een kredietverstrekker het gehele bedrag opeisen. Ook een bijzonderheidscode 2 kan dan worden toegevoegd aan de BKR-registratie.

In de praktijk geldt meestal hoe meer bijzonderheidscoderingen er gemeld staan bij een BKR-registratie, des te zwaarder deze wordt meegewogen door een (nieuwe) kredietverstrekker. De acceptatievoorwaarden van kredietverstrekkers staan het doorgaans niet toe een nieuw krediet te verstrekker wanneer er sprake is van meerdere bijzonderheidscoderingen.

De bijzonderheidscoderingen worden allen automatisch verwijderd vijf jaar na de geregistreerde einddatum. Voor de gehele tussenliggende periode zijn zowel de BKR-registratie als alle geplaatste bijzonderheidscoderingen zichtbaar op het BKR-overzicht. Dit is zowel voor de geregistreerde consument als kredietverstrekkers zichtbaar.

Soorten krediet
Welke soort kredieten worden geregistreerd in het CKI van het BKR? Hieronder tref je een overzicht aan van de kredieten met bijbehorende afkorting die in het CKI van het BKR worden geregistreerd:
 • Aflopend krediet (AK). Bijvoorbeeld een krediet voor het verbouwen van een woning of een krediet voor een telefoon;
 • Revolverend (doorlopend) krediet (RK). Bijvoorbeeld de mogelijkheid van rood staan op een betaalrekening of een creditcard;
 • Schuldhulpverlening (SR);
 • Hypothecair krediet eigen woning (HY);
 • Hypothecair krediet overige onroerende zaken (HO);
 • Restschuld hypothecair krediet (RH);
 • Restschuld hypothecair krediet waarbij aanspraak op de NHG is gemaakt (RN);
 • Operationeel auto leaseovereenkomst (OA);
 • Overige financiële verplichtingen (RO).

Welke kredieten worden niet in het CKI van het BKR geregistreerd? Voorbeelden van een aantal kredieten die niet worden geregistreerd zijn:
 • Studieschuld bij DUO;
 • Lening bij familie of vrienden;
 • Huurachterstanden;
 • Betalingsachterstanden bij energieleveranciers;
 • Boetes bij het CJIB.

Sta je geregistreerd in het CKI van het BKR en wil je graag een nieuw krediet aanvragen of ervaar je een andere financiële belemmering door een negatieve BKR-registratie? Vul dan het contactformulier in of neem direct telefonisch contact op via telefoonnummer: 088-463 3737. Wij helpen je dan graag bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie.
Gratis telefonisch adviesgesprek
 • 100% gespecialiseerd in de AVG
 • 10.000+ coderingen verwijderd
 • 100% gratis en vrijblijvend advies
 • Binnen 1 gesprek weet je waar je aan toe bent
Adviesgesprek aanvragen
Deze klanten gingen je al voor:
Door Kevin heel fijn door het proces geleid en begeleid. Duidelijk, transparant en geen financiële addertjes onder het gras.

Alles met de menselijke maat en geduld van coderingvrij lees Kevin, uit handen kunnen geven.

Fijn en nogmaals Dank Kevin!
Lees meer
Danny Kuppers minder dan een maand geleden
5 / 5
Ik ben heel erg tevreden om welke manier en snelheid ik was geholpen.
Ik kan ze alleen maar aanbevelen. Hartstikke bedankt voor een topservice!
Lees meer
O Kinga minder dan een maand geleden
5 / 5
Veelgestelde vragen over BKR coderingen verwijderen
Wat betekenen de verschillende bijzonderheidscodes?
Er zijn in totaal 7 verschillende coderingen die een kredietverstrekker kan plaatsen bij een BKR-registratie op het moment dat er een achterstand ontstaat of er andere bijzonderheden plaatsvinden. Elke code heeft een andere betekenis en zwaarte, van een lichtere achterstandsmelding tot een zwaardere bijzonderheidscode 3 voor een afboeking. Wij helpen je graag met uitleg over wat er op je BKR-overzicht staat.
Hoe lang duurt het voordat een BKR-registratie weg is?
Een BKR-registratie wordt automatisch verwijderd uit het registratiesysteem van stichting BKR vijf jaar na de einddatum van de registratie. Een einddatum wordt geplaatst op het moment dat het hele krediet is voldaan. Vijf jaar na deze datum, zal de BKR-registratie automatisch komen te vervallen en verdwijnen uit het BKR.
Wanneer is mijn BKR-registratie verjaard?
Een vordering verjaart wanneer de kredietverstrekker het nalaat om gedurende een bepaalde, aaneengesloten periode (de verjaringstermijn) contact op te nemen of aan te manen en er ook vanuit jouw kant geen handelingen verricht zijn waaruit blijkt dat je bekend bent met de vordering. Hoelang de verjaringstermijn is hangt af van de soort vordering. Wil je weten of jouw vordering verjaart is, neem contact op met één van onze juridisch adviseurs en wij helpen je verder.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
coderingvrij brochure bkr-verwijderen
Snel CoderingVrij! Lees alles over hoe wij jou kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment