Alles over BKR-registratie

Van de ruim 9 miljoen consumenten die met een BKR-registratie geregistreerd staan in het systeem van Stichting BKR, zijn er slechts een aantal die direct weten wat zo’n registratie inhoudt en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. In de meeste gevallen worden consumenten pas bekend met een (negatieve) BKR registratie op het moment dat dit zorgt voor een belemmering; een hypotheek die niet kan worden verstrekt, een lening die niet kan worden aangevraagd of een afwijzing op de lease aanvraag van een auto.

Op het moment dat er een financieringsaanvraag wordt gedaan en deze wordt afgewezen door een (negatieve) BKR-registratie, roept dit verschillende vragen op. Bijvoorbeeld: ‘wat is een BKR-registratie?’, ‘waarom belemmerd deze BKR-registratie?’ en ‘hoelang is deze registratie zichtbaar?’ Allemaal vragen waarop wij je via onderstaande tekst antwoord zullen geven.

Wil je direct één van onze adviseurs spreken voor een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek? Neem contact op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier  in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een registratie in het systeem van Stichting BKR.  Deze stichting is opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners met het doel om informatie te geven aan kredietverstrekkers en om consumenten te helpen bij het voorkomen van financieel lastige en/of schuldensituaties.

Een BKR-registratie is een informatieve registratie die gegevens bevat over het krediet, zoals de kredietverstrekker, het kredietbedrag en de start- en einddatum van het krediet. Ook worden de persoonsgegevens van de consument, zoals naam, adres en woonplaats, opgeslagen.

Een aantal voorbeelden van kredieten die worden geregistreerd zijn:
  • Een roodstand op de betaalrekening;
  • Een creditcard
  • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet;
  • Een abonnement van een mobiele telefoon met een toestelwaarde hoger dan € 250,-;
  • Een private lease

Een registratie in het BKR blijft minimaal vijf jaar zichtbaar. Vanaf het moment dat het volledige krediet is afgelost en er een werkelijke einddatum wordt geplaatst bij de BKR-registratie, gaat de vijfjaarstermijn in. 

Dit kan betekenen dat, wanneer er een achterstand ontstaat op het krediet, de negatieve registratie jarenlang zichtbaar is. Ook na volledige aflossing van het krediet zal deze nog steeds voor vijf jaar zichtbaar zijn en daarmee een negatieve invloed hebben op de financiële mogelijkheden.Wanneer sta je BKR geregistreerd?

Een kredietverstrekker plaatst een BKR-registratie wanneer je een krediet aangaat van een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand. 

Op het moment dat er een registratie wordt geplaatst, is dit een positieve registratie. Een positieve registratie in het BKR hoeft het verkrijgen van een nieuw krediet zoals een hypotheek, lening of een lease aanvraag niet in de weg te staan. Wel kan een positieve BKR-registratie van invloed zijn op de leencapaciteit. Dit komt doordat het BKR consumenten wil beschermen tegen overkreditering; de zorg dat er niet (te) veel leningen worden aangegaan door een consument en er hierdoor financiële problemen kunnen ontstaan.

Ontstaat er een achterstand van twee maanden of langer op het geregistreerde krediet? Dan zal de kredietverstrekker verplicht zijn dit te melden bij het BKR. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een zogenoemde bijzonderheidscodering. Vanaf het moment dat er een bijzonderheidscodering wordt geplaatst bij de registratie, is er sprake van een negatieve BKR-registratie. Een negatieve BKR-registratie zal in de meeste gevallen wél voor problemen zorgen bij het aanvragen van een financieel product of dienst. Is een BKR-registratie verplicht?

Op grond van de Wet of het financiële toezicht (Wft) is het voor kredietverstrekkers verplicht om deel te nemen aan een stelsel van kredietregistratie. In Nederland is dit het BKR. 

Ga je een krediet aan van een bedrag van of hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand? Dan zal dit door de kredietverstrekker gemeld worden bij het BKR. Het BKR zal vervolgens de registratie plaatsen. 
Een greep uit de recente BKR verwijderingen
Bank Bekijk de correspondentie
Bank:KPN Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Vodafone Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Intrum Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:ABN AMRO Bank Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bekijk meer verwijderingen

Heb ik een BKR-registratie?

Om er achter te komen óf je een BKR registratie hebt en zo ja, wat er geregistreerd staat, is een eerste en belangrijke stap om jouw persoonlijke BKR-overzicht op te vragen. Door het opvragen van jouw BKR-overzicht krijg je inzicht in wat er op jouw naam geregistreerd staat. Niet alleen krijg je hierdoor inzicht, ook kun je deze gegevens controleren. 

Als je belemmerd wordt door een
BKR-registratie, is dit een belangrijke eerste stap in het proces om deze registratie te laten verwijderen. Pas als je weet wat voor de belemmering zorgt, kun je gericht actie ondernemen. 


Wie kan mijn BKR-registratie opvragen?

Allereerst kun jij natuurlijk zelf inzicht krijgen in jouw eigen BKR-overzicht. Het BKR-overzicht is een persoonsgebonden document. Om te zorgen dat niet iedereen deze gegevens zomaar kan inzien, moet je bij het inloggen ook gebruik maken van online identificatie via iDIN. 

Niet alleen jijzelf, maar ook een kredietverstrekker kan inzicht krijgen in jouw BKR-overzicht. Wanneer je een nieuwe lening wilt aangaan kan een kredietverstrekker inzicht krijgen in jouw BKR-overzicht door het uitvoeren van een BKR toetsing. Bij deze toetsing krijgt een kredietverstrekker direct te zien of er iets geregistreerd staat en zo ja, wat er geregistreerd staat. Zo controleren kredietverstrekkers of het verstandig is een nieuwe lening of hypotheek te verstrekken. 


Mijn BKR-registratie checken

Je kunt gratis jouw BKR-overzicht opvragen via de website van het BKR. Hier kun je veilig inloggen via iDIN identificatie. Na het inloggen kun je binnen een paar minuten jouw BKR-overzicht inzien. Je kunt zien of er een registratie op jouw naam staat, welke codering(en) er staan gemeld en of alle gegevens nog wel kloppen die er gemeld staan. 

Heb je geen persoonlijke Nederlandse rekening? Dan is het online inloggen bij het BKR via iDIN niet mogelijk. Je kunt dan nog altijd je BKR-overzicht opvragen, maar dan schriftelijk via post.
Gratis telefonisch adviesgesprek
  • 100% gespecialiseerd in de AVG
  • 10.000+ coderingen verwijderd
  • 100% gratis en vrijblijvend advies
  • Binnen 1 gesprek weet je waar je aan toe bent
Adviesgesprek aanvragen
Deze klanten gingen je al voor:
Ik ben heel tevreden met de hulp/bijstand van CoderinVrij. Super professioneel, aandachtig en sympathiek mensen. Altijd goed informatie en advies gegeven. Alles gingen zo snel dat het is bijna niet te geloven. Warme aanbevolen voor iedereen met welke BKR issue dan ook. Hartelijk dank.
Lees meer
James Afolalu minder dan een maand geleden
5 / 5
Eén woord voor CoderingVrij: Ongelofelijk! Mijn huurkoop auto werd economisch total loss verklaard in november. Vanwege vier(!) a-coderingen waarvan een A2-codering bij de ING kon ik niet opnieuw een financial lease afsluiten. Ik werd overal geweigerd, maar ik had voor mijn werk echt noodzakelijk een auto nodig. In januari belde ik naar CoderingVrij om te informeren of mijn coderingen verwijderd kon worden. De coderingen waren namelijk geplaatst onder vervelende omstandigheden waaronder de corona periode en inkomstenderving. Kevin had mijn verhaal aangehoord en gaf aan dat mijn casus een hele grote kans van slagen had. Ik ging akkoord, betaalde in 2 termijnen (normale procedure, dus niet versneld. Overigens heel erg fijn!) en CoderingVrij ging aan de slag. Ik werd gekoppeld aan Dhr. C. Blank. Hij heeft mij documenten laten aanleveren om mijn belangenafweging beter te behartigen. Ik belde vaak om te vragen hoe het er allemaal voor stond. Ik werd telkens gerust gesteld en alles werd door gekoppeld aan mij, zowel telefonisch evenals via de mail. 19 april j.l. werd mij medegedeeld dat alle coderingen waren verwijderd. Ik sprong een gat in de lucht en er viel een hele grote last van mijn schouders. Ik raad daarom ook iedereen aan om je BKR te laten verwijderen via CoderingVrij. Ze zijn goed in wat ze doen!
Lees meer
R. Felter minder dan een maand geleden
5 / 5

De gevolgen van een BKR-registratie

De gevolgen van een BKR-registratie kunnen verschillen. Het verschil zit hem vooral in de soort registratie die je hebt. 
Een positieve BKR registratie heeft namelijk niet direct een nadelig effect op het verkrijgen van een nieuw krediet, hypotheek of andere vorm van een lening. Alleen wanneer er sprake is (of kan zijn) van overkreditering, kan een positieve registratie invloed hebben op de leencapaciteit. Het is dan niet zo dat je niet kunt lenen, maar je zult misschien beperkingen hebben op hoeveel je kunt lenen. 

Een negatieve BKR-registratie heeft bijna altijd gevolgen voor het verkrijgen van een nieuwe financiering. Recentelijk zijn de financiële richtlijnen voor kredietverstrekkers verder aangescherpt. Dit zorgt ervoor dat kredietverstrekkers geen financiering mogen verstrekken wanneer er sprake is van een negatieve registratie. Heb je een negatieve BKR registratie en wil je een financiering zoals een hypotheek, lening of lease aanvragen, dan is het antwoord van de kredietverstrekker vrijwel altijd negatief.

Een BKR-registratie, en voornamelijk een negatieve BKR-registratie, kan daarmee grote gevolgen hebben voor het realiseren van je toekomstplannen. Voornamelijk doordat een registratie voor vijf jaar zichtbaar is, zal het voor al deze jaren zorgen dat je (financieel) belemmerd wordt. Het vroegtijdig verwijderen van de negatieve BKR-registratie is dan de enige oplossing.
Veelgestelde vragen over het opvragen van je BKR
Kunnen BKR-registraties altijd verwijderd worden?
Het is niet altijd mogelijk een BKR-registratie vroegtijdig te laten verwijderen. Om in aanmerking te komen voor een vroegtijdige verwijdering van een negatieve BKR-registratie zijn er een aantal eisen waaraan voldaan moet worden. Daarnaast moet de kredietverstrekker de belangen voor verwijdering van de BKR-registratie belangrijker vinden dan de belangen voor het behoudt van de BKR-registratie. Deze belangen worden uitgebreid opgenomen in een zogenoemde belangenafweging conform de AVG.
Hoe werkt een juridische procedure?
Een juridische procedure bestaat uit 4 stappen. De eerste stap is een uitgebreid adviesgesprek met één van onze juridisch adviseurs. Zien wij mogelijkheden jou te helpen? Dan starten wij met het juridisch onderzoek. Dit is de tweede stap in het proces. Hierbij wordt de correctheid van de registratie getoetst. Is de registratie terecht? Dan volgt er in stap drie een minnelijke procedure. Samen met een vaste jurist bouw je een volledig dossier op en wordt het juridisch verzoek opgesteld. De vierde stap is de uitslag van het traject. Wil de kredietverstrekker niet overstag? Dan zijn er doorgaans mogelijkheden voor een vervolgprocedure
Wanneer wordt een BKR-registratie verwijderd?
Een BKR-registratie wordt automatisch verwijderd uit het registratiesysteem van stichting BKR vijf jaar na de einddatum van de registratie. Een einddatum wordt geplaatst op het moment dat het hele krediet is voldaan. Vijf jaar na deze datum, zal de BKR-registratie automatisch komen te vervallen en verdwijnen uit het BKR.
BKR verwijderen met advocaat?
In sommige gevallen lukt het niet een negatieve BKR-registratie te verwijderen via een minnelijke procedure. Dan kan een vervolgprocedure in de vorm van een gerechtelijk traject uitkomst bieden. In samenwerking met HELIO Advocaten die onder andere gespecialiseerd zijn in het verwijderen van BKR-registraties, kan een gerechtelijke procedure worden gestart. Bij een gerechtelijke procedure is het namelijk niet de kredietverstrekker die beslist of een BKR-registratie wordt verwijderd, maar een onafhankelijke rechter.

Wat moet ik doen bij een negatieve BKR-registratie?

Heb je een gratis BKR-check gedaan en ontdekt dat je een negatieve BKR registratie op jouw naam hebt staan? Vervelend! Dit kan een belemmering vormen voor je (financiële) toekomstplannen.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om jouw negatieve BKR-registratie te laten verwijderen? Neem contact op met CoderingVrij. Voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze juridisch adviseurs kun je ons bereiken op telefoonnummer: 088- 426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Uitleg hypotheek met coderingen verwijderen
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
coderingvrij brochure bkr-verwijderen
Snel CoderingVrij! Lees alles over hoe wij jou kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment