Verjaring van een BKR-registratie

Wanneer je geconfronteerd wordt met een (negatieve) BKR-registratie is dit doorgaans al onaangenaam, maar vooral wanneer het een mogelijk verjaarde vordering en BKR-registratie blijkt te zijn. Ben je recentelijk aangeschreven voor een (oude) vordering en heb je het vermoeden dat deze verjaard is? Of kom je bij een kredietaanvraag achter deze verouderde vordering waarvan je het vermoeden hebt dat deze verjaard kan zijn? Laat CoderingVrij je helpen met de verjaring. 

Wil je meer informatie over het onderwerp verjaring en het mogelijk laten verwijderen van een (verjaarde) BKR-registratie? Lees dan hieronder verder. Wil je liever meteen één van onze juridisch adviseurs spreken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.  
Laat een (verjaarde) BKR-registratie verwijderen
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wat is een BKR-registratie?  

Een BKR-registratie is een registratie in het systeem van Stichting BKR. Deze stichting is opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners met het doel om informatie te geven aan kredietverstrekkers en om consumenten te helpen bij het voorkomen van een financieel lastige en/of schuldensituatie.

Wanneer wordt er een BKR-registratie geplaatst? Bij het aangaan van een krediet hoger dan €250,- en een looptijd langer dan één maand wordt dit geregistreerd in het systeem van Stichting BKR. Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) is dit verplicht om te doen voor kredietverstrekkers. 

Een (negatieve) BKR-registratie blijft in beginsel vijf jaar zichtbaar vanaf de geregistreerde einddatum. Een einddatum wordt geplaatst op het moment dat de vordering volledig is voldaan. De registratie wordt hiermee als het ware ‘afgesloten’ met een einddatum. Een negatieve BKR-registratie blijft vanaf dat moment nog vijf jaar zichtbaar en zorgt daarmee nog vijf jaar na het volledig betalen van de vordering voor financiële belemmering. 

Wat is verjaring?

Een vordering verjaart wanneer de kredietverstrekker het nalaat om gedurende een bepaalde, aaneengesloten periode (de verjaringstermijn) contact op te nemen of je aan te manen en er ook vanuit jouw kant geen handelingen zijn verricht waaruit blijkt dat je bekend bent met de vordering. 

Is dit wel het geval en is er contact vanuit één van de twee kanten, de kredietverstrekker of de consument, dan wordt de verjaring gestuit en begint de verjaringstermijn opnieuw. 

In Nederland gelden verschillende verjaringstermijnen. De standaard verjaringstermijn voor een vordering is vijf jaar. Voor een kredietovereenkomst die afgesloten is voor de financiering van een consumentenaankoop, is er sprake van een verjaringstermijn van twee jaar. De verjaringstermijn van een vonnis is twintig jaar.

Een vordering verjaart niet uit zichzelf. De schuldenaar moet actief een beroep doen op verjaring van een vordering. Een beroep op verjaring werkt daarnaast niet met terugwerkende kracht. Pas op het moment dat er een geslaagd beroep op verjaring is gedaan, kan er gesproken worden van een verjaring op de vordering. De vordering hoeft vanaf dat moment niet meer terugbetaald te worden. Is er geen sprake van een geslaagd beroep op verjaring, dan blijft de vordering opeisbaar en zal deze alsnog voldaan moeten worden.
Gratis telefonisch adviesgesprek
  • 100% gespecialiseerd in de AVG
  • 10.000+ coderingen verwijderd
  • 100% gratis en vrijblijvend advies
  • Binnen 1 gesprek weet je waar je aan toe bent
Adviesgesprek aanvragen
Deze klanten gingen je al voor:
Vriendelijk personeel, heel behulpzaam en het positieve resultaat was binnen 2 weken bekend en kunnen wij starten aan een nieuwe toekomst in ons nieuwe huis.    
Lees meer Sjanullie ..... minder dan een maand geleden
5 / 5
Binnen 4 weken twee A2 coderingen van ABN AMRO en Vesting Finance kunnen laten verwijderen. Aleerst door een duidelijk en uiterst vriendelijke adviseur die je meteen uitlegt of er een kans van slagen is en of het waard is te proberen. (Als het een moeilijk verhaal is, nemen ze vaak de zaak niet aan) Hierna is het van belang dat je alle gevraagde documenten spoedig en compleet aanleverd. Een vriendelijke juridische adviseur helpt je daarbij. Ik kon altijd bij haar terecht met vragen via de mail en telefoon. Het is niet goedkoop maar het heeft ons geholpen naar de weg van ons droomhuis! Het heeft 4 weken geduurd, ze doen wat ze beloven!    
Lees meer Andres minder dan een maand geleden
5 / 5

Verjaring van een BKR-registratie

Wat zijn de gevolgen van een verjaring en een bijbehorende (negatieve) BKR-registratie? Als er een beroep op verjaring is gedaan en deze is geslaagd, dan zal er een einddatum worden geplaatst bij de negatieve BKR-registratie. De einddatum zal de datum zijn van het moment dat er een beroep op verjaring is gedaan en daarmee niet de datum dat de vordering op zichzelf is verjaard. Vijf jaar na de geregistreerde einddatum, wordt de negatieve BKR-registratie automatisch verwijderd uit het BKR. Pas op het moment dat de negatieve BKR-registratie is verwijderd uit het systeem van het BKR, zal dit geen belemmering meer veroorzaken.

Een verjaring van een vordering betekent dan ook niet dat de negatieve BKR-registratie ook direct volledig wordt verwijderd. Een verzoek tot verjaring zal, wanneer dit slaagt, enkel zorgen voor de plaatsing van een einddatum. Het kan daarnaast voorkomen dat er ook een bijzonderheidscode 3 wordt geregistreerd door de kredietverstrekker op het moment van verjaring van de vordering. Er heeft op dat moment een afboeking plaatsgevonden waardoor het gerechtvaardigd is deze bijzonderheidscode te plaatsen. 

Bij het plaatsen van een (negatieve) BKR-registratie worden er niet enkel gegevens van het krediet geregistreerd zoals het soort krediet, de hoogte van het krediet, de kredietverstrekker en de start- en einddatum van het krediet, maar ook persoonsgegevens zoals NAW-gegevens. Doordat er sprake is van verwerking van persoonsgegevens is de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) hierop van toepassing. 

Op grond van de AVG is het mogelijk bezwaar te maken tegen de verwerking van persoonsgegevens en daarmee de zichtbaarheid van de BKR-registratie. De kredietverstrekker moet op het moment van het ontvangen van een bezwaar een belangenafweging maken. In deze afweging moeten zij de belangen van de verwerking van persoonsgegevens (de handhaving van de negatieve BKR-registratie), afwegen tegen de belangen van verwijdering van persoonsgegevens (de vroegtijdige verwijdering van de negatieve BKR-registratie).


Een BKR-registratie verwijderen

Een (negatieve) BKR-registratie heeft vrijwel altijd een nadelig effect op het verkrijgen van een hypotheek, een lening of een ander financieel doel dat je voor ogen hebt. De belemmeringen die je kunt ervaren door toedoen van een negatieve BKR-registratie zijn doorgaans groot, vooral wanneer het een verjaarde vordering betreft.

Zoals hierboven beschreven, blijft een negatieve BKR-registratie namelijk vijf jaar zichtbaar vanaf het moment dat er een einddatum is geplaatst. Een einddatum wordt geplaatst bij een registratie vanaf het moment dat de vordering volledig is voldaan. Bij een verjaarde vordering ontbreekt de plaatsing van een einddatum. De negatieve BKR-registratie blijft dan doorgaans langer zichtbaar dan normaal het geval zou zijn. Ook de gevolgen van deze negatieve BKR-registratie kunnen hierdoor groter en langduriger zijn. Het vroegtijdig verwijderen van de (verjaarde) negatieve BKR-registratie is dan de enige oplossing  om de financiële doelen binnen de bewaartermijn te kunnen bewerkstelligen. 

Heb je last van een (verjaarde) negatieve BKR-registratie en wil je deze verwijderd hebben? CoderingVrij kan je hierbij helpen. Wij zijn een juridisch dienstverlener gespecialiseerd in het verwijderen van (verjaarde) negatieve BKR-registraties. Met de kennis opgedaan gedurende onze jarenlange ervaring in dit werkgebied, weten wij als geen ander hoe wij je optimaal kunnen assisteren. Samen met ons team van gedreven juristen helpen wij je graag verder zodat jij je toekomstdromen kunt realiseren. 

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen bij het verwijderen van jouw BKR-registratie? Neem dan contact op met één van onze juridisch adviseurs via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het
contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Veelgestelde vragen over verjaring van een BKR
Wat is een BKR-registratie?
Een BKR-registratie is een melding in het registratiesysteem van Stichting BKR. Een BKR-registratie toont gegevens van een krediet dat je bent aangegaan voor een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand. Kredietverstrekkers zijn verplicht dit te melden bij het BKR. Ook wanneer er een achterstand ontstaat of je de lening hebt afbetaalt, zal dit worden doorgegeven aan het BKR.
Hoe kan ik mijn BKR opvragen?
Om te controleren of je een negatieve BKR-registratie hebt, kun je het BKR-overzicht opvragen. In drie korte stappen kun je het overzicht opvragen en inzien wat er op jouw naam geregistreerd staat. Heb je vragen over wat er op je BKR-overzicht staat? Wij helpen je graag met uitleg.
Wanneer is een BKR-registratie verjaard?
Een vordering verjaart wanneer de kredietverstrekker het nalaat om gedurende een bepaalde, aaneengesloten periode (de verjaringstermijn) contact op te nemen of aan te manen en er ook vanuit jouw kant geen handelingen zijn verricht waaruit blijkt dat je bekend bent met de vordering. Hoelang de verjaringstermijn is hangt af van de soort vordering. Wil je weten of jouw vordering in aanmerking komt voor verjaring? Neem contact op met één van onze juridisch adviseurs en wij helpen je verder
Hoe werkt een verjaringsprocedure?
Wanneer het vermoeden is van een verjaarde vordering, zal er door de jurist een verzoek tot verjaring worden opgesteld en ingediend. Een vordering verjaart namelijk niet uit zichzelf. Hier moet je een beroep op doen. Pas op het moment dat er een geslaagd beroep op verjaring is gedaan, kan er gesproken worden van verjaring. Je hoeft deze vordering dan niet meer terug te betalen. Ook kan het voorkomen dat het beroep op verjaring niet geslaagd is. Dan blijft de vordering opeisbaar en zul je deze alsnog moeten betalen.
Hoelang duurt een verjaringsprocedure?
Er is geen vastgesteld termijn voor een juridische procedure. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Wel heeft de kredietverstrekker een wettelijk reactietermijn. Deze zal in acht genomen moeten worden. Is het beroep op verjaring geslaagd? Zal dit binnen enkele werkdagen zichtbaar zijn in het BKR.
Wat zijn de kosten van een verjaringsprocedure?
Omdat elke situatie uniek is, bieden wij in elk dossier maatwerk. De prijs van de procedure kan daarom ook per zaak verschillen. Voor een verjaringsprocedure kun je rekening houden met een richtprijs van € 1.180,-. Wil je precies weten wat wij voor jou kunnen betekenen en wat de kosten zullen zijn in jouw specifieke situatie? Neem contact op met onze adviseurs via telefoonnummer: 088- 426 3737
Blijft mijn BKR-registratie zichtbaar na verjaring?
Als er een geslaagd beroep is gedaan op verjaring, krijgt de vordering een einddatum bij het BKR alsook een bijzonderheidscode 3. Deze einddatum is de datum dat het beroep op verjaring is geslaagd. Vanaf die datum, zal de BKR-registratie vijf jaar blijven staan. Een beroep op verjaring zorgt daarmee niet voor een verwijdering van de (negatieve) BKR-registratie. Wil je de BKR-registratie laten verwijderen, zal dit een los hiervan aangevochten moeten worden.
Kan ik zelf mijn BKR-registratie verjaren? 
Het is mogelijk zelfstandig een beroep op verjaring in te dienen. Het advies is echter om dit te laten uitvoeren door een specialist. CoderingVrij kan je hierbij helpen! Ons team van juristen is gespecialiseerd in het verjaren van vordering en kan je helpen bij deze juridische procedure.
Hoe weet ik of ik een IVR-registratie of EVR-registratie heb?
Anders dan bij een BKR-registratie, kun je voor een IVR-registratie of een EVR-registratie geen overzicht opvragen. Je krijgt kennis van deze registratie door (digitale) post van de financiële instelling die jou registreert. In deze post staat vermeld welke registratie ze plaatsen, waarom en hoelang de registratie zichtbaar zal zijn.
Uitleg hypotheek met coderingen verwijderen
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
coderingvrij brochure bkr-verwijderen
Snel CoderingVrij! Lees alles over hoe wij jou kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment