Positieve en negatieve registraties

Een negatieve registratie kan een doorn in het oog zijn voor u als ondernemer maar ook zeker als particulier. Zo kunt u geen woning kopen of bedrijfsbus aanschaffen, daarvoor dient eerst de negatieve registratie te zijn verwijderd. CoderingVrij kan u hierbij helpen.


Wanneer u beschikt over een krediet van €250,- of meer krijgt u een positieve registratie. Als u een betalingsachterstand heeft en deze niet tijdig betaalt, dan komt er een codering op uw naam te staan. Dit wordt een negatieve registratie genoemd. U kunt dan hoogstwaarschijnlijk geen lening krijgen.  

Welke coderingen zijn er?


Hieronder volgt een korte samenvatting van de betekenissen van de verschillende coderingen:  

Code A 

​Een code A krijgt u zodra u een paar maanden achterloopt met de betaaltermijnen van uw lening. Indien u niet tijdig betaalt, meldt uw kredietverstrekker u aan bij het BKR. U heeft dan een codering op uw naam staan en deze blijft vijf jaar staan.  

Code 1  
Deze code wil zeggen dat er een betalingsregeling is getroffen.  

Code 2 
Het restant van de vordering is opeisbaar gesteld. De kredietverstrekker eist ineens het openstaande bedrag op. Normaliter wordt dit afgehandeld door een incassobureau. 

Code 3 
Een code 3 heeft twee betekenissen. Een afboeking van €250,- of meer, dit houdt in dat de kredietverstrekker de vordering intern heeft afgeboekt. Een dergelijke codering wordt zonder een einddatum bij het BKR gemeld. 

​Een andere betekenis is kwijtschelding. Het restant van de schuld, van €250,- of meer, wordt door de kredietverstrekker kwijtgescholden. Dit wordt wel gemeld met een einddatum.  

Code 4 
De kredietverstrekker kan geen contact opnemen, omdat u onbereikbaar bent of was. Hierbij is het onmogelijk om een nieuwe lening aan te vragen. 

​Code 5 ​
Hierbij is er een preventieve betalingsregeling voor een hypotheek getroffen. Deze code is tijdelijk van aard en zal ook weer verdwijnen zodra de betalingsregeling is voldaan.


Code H

​Bent u weer bij met de betalingen? Dan wordt er een H code gemeld en zien de geldverstrekkers dat er geen betalingsachterstand meer is. De codering blijft nog wel vijf jaar staan. Na vijf jaar zal deze worden verwijderd. 


​Het antwoord op, 'Hoe kom ik van mijn negatieve registratie af?'

​Wij kunnen u helpen om van uw BKR-codering af te komen. Heeft u geen betalingsachterstanden meer en is uw financiële situatie helemaal in orde? Vul dan voor een gratis adviesgesprek het formulier op deze pagina in of bel snel naar 088 - 426 3737. Ons team van ervaren adviseurs helpt u graag verder. 

​Een codering blijft tot 5 jaar staan bij het BKR, maar wij kunnen de verwijdering van uw negatieve registratie vervroegen.

Vandaag nog Coderingvrij!
lees alles over hoe wij uw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen
sluit