Wat is een BKR-registratie?

Van de ruim 9 miljoen consumenten die geregistreerd staan in het systeem van Stichting BKR, zijn er slechts een aantal die direct weten wat een BKR-registratie inhoudt en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. In de meeste gevallen worden consumenten pas bekend met een (negatieve) BKR-registratie op het moment dat dit zorgt voor een belemmering; een hypotheek die niet kan worden verstrekt, een lening die niet kan worden aangevraagd of een afwijzing op de lease aanvraag van een auto.

Op het moment dat er een financieringsaanvraag wordt gedaan en deze wordt afgewezen door een (negatieve) BKR-registratie, roept dit verschillende vragen op. Bijvoorbeeld: ‘wat is een BKR-registratie?’, ‘waarom belemmerd deze BKR-registratie?’ en ‘hoelang is deze BKR-registratie zichtbaar?’ Allemaal vragen waarop wij je via onderstaande tekst antwoord zullen geven.

Wil je controleren of jij een BKR-registratie hebt? Volg ons stappenplan om snel en gemakkelijk je BKR-overzicht op te vragen.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wat houdt een BKR-registratie in?

Een BKR-registratie is een registratie in het systeem van Stichting BKR. Deze stichting is opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners met het doel om informatie te geven aan kredietverstrekkers en om consumenten te helpen bij het voorkomen van financieel lastige en/of schuldensituaties.

Wanneer wordt er een registratie geplaatst? Bij het aangaan van een krediet hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand, wordt dit geregistreerd in het systeem van Stichting BKR. Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) is dit voor kredietverstrekkers verplicht om te doen.

Voorbeelden van kredieten die worden geregistreerd zijn:
  • Een roodstand op de betaalrekening;
  • Een creditcard; Een persoonlijke lening of doorlopend krediet;
  • Een abonnement van een mobiele telefoon met een toestelwaarde hoger dan € 250,-;
  • Een private lease.
Een hypotheek wordt in beginsel niet geregistreerd. Op het moment dat er een betaalachterstand ontstaat op de hypotheek, wordt dit wel zichtbaar op het BKR. Ook een studieschuld is een voorbeeld van een krediet dat nooit op het BKR wordt vermeld.
Een greep uit onze recente BKR verwijderingen
Bank Bekijk de correspondentie
Bank:Intrum Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Plangroep Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Kedin Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Hollands nieuwe Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bekijk meer verwijderingen

Positieve en negatieve BKR-registratie

Wanneer er een registratie wordt geplaatst in het systeem van het BKR is dit in eerste instantie een positieve registratie. Maar wat is een BKR-registratie precies? Deze registratie is slechts informatief bedoelt en laat gegevens over het krediet zien zoals de verstrekker van het krediet, de hoogte van het krediet en de aanvang- en vermoedelijke einddatum van het krediet. Ook worden er gegevens opgeslagen over de consument zoals de NAW-gegevens.


Wanneer er een registratie wordt geplaatst in het systeem van het BKR, ook wel bekend als Bureau Krediet Registratie, is dit in eerste instantie een positieve registratie. Maar wat is een BKR-registratie precies? Een BKR-registratie is een informatieve registratie die gegevens bevat over het krediet, zoals de kredietverstrekker, het kredietbedrag en de start- en einddatum van het krediet. Ook worden de persoonsgegevens van de consument, zoals naam, adres en woonplaats, opgeslagen.


Een positieve registratie hoeft het verkrijgen van een nieuw krediet zoals een hypotheek, lening of een lease aanvraag niet in de weg te staan. Wel kan een positieve BKR-registratie van invloed zijn op de leencapaciteit. Dit komt doordat het BKR consumenten wil beschermen tegen overkreditering; de zorg dat er niet (te) veel leningen worden aangegaan door een consument en er hierdoor financiële problemen kunnen ontstaan.

Een (positieve) BKR-registratie wordt negatief op het moment dat er een betaalachterstand ontstaat op het het krediet. Een kredietverstrekker is verplicht een achterstand van twee of drie maanden te melden. De achterstand wordt gemeld met het plaatsen van een zogenoemde achterstandscode, de code A bij de BKR-registratie. Wordt de achterstand niet direct ingelost dan kunnen er ook andere codes worden geplaatst. Een overzicht van de verschillende coderingen en wat voor invloed zij hebben lees je hieronder.
Gratis telefonisch adviesgesprek
  • 100% gespecialiseerd in de AVG
  • 10.000+ coderingen verwijderd
  • 100% gratis en vrijblijvend advies
  • Binnen 1 gesprek weet je waar je aan toe bent
Adviesgesprek aanvragen
Deze klanten gingen je al voor:
Update!! maanden later toch 9,90 aan kantoorkosten door laten lopen door en maandelijks via het machtiging door laten lopen. Nadat ik dit door had contact met CoderingVrij opgenomen helaas maanden later geen terug betaling gezien Update!!

CoderingVrij! Voordat ik contact opzocht kon ik het niet laten om eerst de reviews te lezen… Ik was er eerst heel onzeker over maar na de recensies te hebben gelezen heb ik toch besloten contact op te nemen en met succes.
Na een terechte BKR registratie is mijn codering na een belangenafweging toch verwijderd.
CoderingVrij scoort voor mij 5 ⭐️ op het gebied van communiceren (goed bereikbaar zowel telefonisch als per mail).
Transparant bekijkt alle mogelijk heden en bespreekt dit duidelijk vooraf.
Lees meer
Fabio Marques Rodrigues minder dan een maand geleden
5 / 5
Coderingvrij heeft mij goed geholpen en mijn 2 negatieve BKR-registraties kunnen verwijderen!
Nu kunnen wij ons huis kopen heel erg bedankt!
Lees meer
Dave Reemer minder dan een maand geleden
5 / 5

Welke coderingen zijn er?

Naast het plaatsen van een achterstandscode kunnen kredietverstrekkers ook andere bijzonderheden melden. Er zijn in totaal zeven verschillende meldingen die geplaatst kunnen worden bij een BKR-registratie die allemaal een eigen betekenis en zwaarte hebben. Afhankelijk van de situatie zal de kredietverstrekker één of meerdere codes (verplicht) plaatsen. Een overzicht van de verschillende coderingen kun je hieronder terugvinden.

Codering Uitleg
Code A De code A is een achterstandsmelding. De achterstandscode wordt geplaatst wanneer er een betaalachterstand is van twee of drie maanden;
Code H De code H staat voor een herstelmelding. De herstelcode krijg je wanneer een achterstand is ingelopen maar de lening nog niet volledig is afbetaald;
Code 1 Deze bijzonderheidscodering wordt geplaatst wanneer er sprake is van een betalings- of aflossingsregeling;
Code 2 De code 2 wordt geplaatst wanneer de kredietverstrekker het gehele bedrag opeisbaar stelt;
Code 3 Deze bijzonderheidscodering wordt geplaatst bij een afboeking of kwijtschelding op het krediet. Bijvoorbeeld bij finale kwijting, een saneringstraject waarbij er een deel van het krediet is kwijtgescholden of een interne afboeking;
Code 4 De code 4 wordt geplaatst wanneer je als consument voor langere tijd onbereikbaar bent voor de kredietverstrekker;
Code 5 De code 5 wordt geplaatst wanneer de kredietverstrekker en consument een preventieve betalingsregeling overeenkomen voor een hypothecair krediet.

Heb je vragen over wat is een BKR-registratie of over de bijzonderheidscodes die je op je BKR-overzicht ziet staan? Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij de verwijdering hiervan? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen over een BKR-registratie?
Kan ik zelf mijn BKR verwijderen?
Het is mogelijk zelfstandig een negatieve BKR-registratie te verwijderen. Dit is echter geen gemakkelijke procedure en in de meeste gevallen gaat een kredietverstrekker niet zomaar over tot verwijdering. CoderingVrij kan je hierbij helpen! Ons team van juristen is gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties en kan je helpen bij deze juridische procedure.
Hoe werkt een juridische procedure?
Zien wij mogelijkheden je te helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie? Dan wordt de juridische procedure gestart met een juridisch onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt de correctheid van de registratie getoetst. Is de registratie terecht? Dan volgt er een minnelijke procedure; een (schriftelijk) gesprek met de kredietverstrekker op grond van de AVG. Samen met een vaste jurist wordt een dossier opgebouwd en versterkt om de kredietverstrekker te overtuigen van vroegtijdige verwijdering van de negatieve BKR-registratie. Wil de kredietverstrekker niet overstag? Dan zijn er doorgaans mogelijkheden voor een gerechtelijke procedure om in samenwerking met een advocaat een rechtszaak te starten.
Hoe kan ik mijn BKR opvragen?
Om te controleren of je een negatieve BKR-registratie hebt, kun je jouw BKR-overzicht opvragen. In drie korte stappen kun je het overzicht opvragen en inzien wat er op jouw naam geregistreerd staat. Heb je vragen over wat er op het BKR-overzicht staat? Wij helpen je graag met uitleg.
Wat kost het verwijderen van een BKR-registratie?
Omdat elke situatie anders is, bieden wij in elk dossier maatwerk. De prijs voor een procedure kan daarom ook per zaak verschillen. Voor het verwijderen van een negatieve BKR-registratie kun je rekening houden met een richtprijs van € 880,-. Wil je weten wat de kosten zullen zijn voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact op en wij adviseren je graag.

Hoelang is een BKR-registratie zichtbaar?

Een BKR-registratie blijft minimaal vijf jaar zichtbaar. Vanaf het moment dat het volledige krediet is afgelost en er een werkelijke einddatum wordt geplaatst bij de BKR-registratie, gaat de vijfjaarstermijn in. Dit kan betekenen dat, wanneer er een achterstand ontstaat op het krediet, de negatieve BKR-registratie jarenlang zichtbaar is. Ook na volledige aflossing van het krediet zal deze nog steeds voor vijf jaar zichtbaar zijn en daarmee een negatieve invloed hebben op de financiële mogelijkheden.


De gevolgen van een BKR-registratie

Zoals hierboven beschreven heeft een positieve BKR-registratie niet meteen een nadelig effect op het verkrijgen van een hypotheek of lening. Alleen wanneer er sprake is (of kan zijn) van overkreditering kan een positieve BKR-registratie invloed hebben op de leencapaciteit.

Een negatieve BKR-registratie heeft bijna altijd gevolgen voor het verkrijgen van een nieuwe financiering. Recentelijk zijn de financiële richtlijnen voor kredietverstrekkers verder aangescherpt. Dit zorgt ervoor dat kredietverstrekkers geen financiering mogen verstrekken wanneer er sprake is van een negatieve BKR-registratie. Heb je een negatieve BKR-registratie en wil je een financiering zoals een hypotheek, lening of lease aanvragen, dan is het antwoord van de kredietverstrekker vrijwel altijd negatief.

Een BKR-registratie en voornamelijk een negatieve BKR-registratie kan daarmee grote gevolgen hebben voor het realiseren van je toekomstplannen. Voornamelijk doordat een BKR-registratie voor vijf jaar zichtbaar is, zal het voor al deze jaren zorgen dat je (financieel) belemmerd wordt. Het vroegtijdig verwijderen van de negatieve BKR-registratie is dan de enige oplossing.
Uitleg hypotheek met coderingen verwijderen
BKR-registratie verwijderen
Heb je last van een (negatieve) BKR-registratie en wil je deze verwijderd hebben? CoderingVrij kan je hierbij helpen. Wij zijn een juridisch dienstverlener gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties. Met de kennis opgedaan uit onze jarenlange ervaring in dit werkgebied, weten wij als geen ander hoe wij je optimaal kunnen assisteren. Samen met ons team van gedreven juristen helpen wij je graag verder zodat jij je toekomstdromen kunt realiseren.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen of heb je meer vragen over het artikel "wat is een BKR-registratie"? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en één van onze juridisch adviseurs neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
coderingvrij brochure bkr-verwijderen
Snel CoderingVrij! Lees alles over hoe wij jou kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie
Copyrights © 2023 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment
Kan jouw negatieve
BKR-registratie
verwijderd worden?
Doe de haalbaarheidscheck