Handleiding: het stappenplan om zelf je BKR-registratie te verwijderen

Een BKR-registratie verwijderen kun je in principe zelf

Het voeren van een traject ter verwijdering van een negatieve BKR-registratie kun je in principe zelf. Maar zoals je voor het uitvoeren van een APK-keuring naar een autogarage gaat, is het inschakelen van een professionele partij doorgaans toch de beste keuze. Ditzelfde geldt voor het verwijderen van een negatieve BKR-registratie.

Wil je dit toch liever zelf doen? Dan zal je kennis van zaken moeten hebben en daar de nodige tijd in moeten steken. Het voordeel hiervan is dat je geen aanvullende kosten hoeft te maken. Een nadeel kan zijn dat de slagingskans verminderd vanwege het ontbreken van de specifieke kennis over dit onderwerp. Hierdoor is het zelf verwijderen van een negatieve BKR-registratie doorgaans lastig, maar niet onmogelijk.
Uitleg hypotheek met coderingen verwijderen
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

De voor- en nadelen om zelf BKR te verwijderen

Voor je begint zal je de voor- en nadelen van zelf verwijderen van de negatieve BKR-registratie of het uitbesteden van dit traject aan een professionele partij, op een rij moeten zetten. Hieronder vindt je de voor- en nadelen om een negatieve BKR-registratie zelf te verwijderen. Je kunt hierna besluiten dit traject zelf te gaan uitvoeren of toch te kiezen voor de hulp van een professionele organisatie zoals CoderingVrij.
Een greep uit onze recente BKR verwijderingen
Bank Bekijk de correspondentie
Bank:KPN Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Intrum Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:Plangroep Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bank:H&M Bekijk de correspondentie: Bekijk hier de verwijderde BKR-registratie
Bekijk meer verwijderingen
Gratis telefonisch adviesgesprek
 • 100% gespecialiseerd in de AVG
 • 10.000+ coderingen verwijderd
 • 100% gratis en vrijblijvend advies
 • Binnen 1 gesprek weet je waar je aan toe bent
Adviesgesprek aanvragen
Deze klanten gingen je al voor:
Update!! maanden later toch 9,90 aan kantoorkosten door laten lopen door en maandelijks via het machtiging door laten lopen. Nadat ik dit door had contact met CoderingVrij opgenomen helaas maanden later geen terug betaling gezien Update!!

CoderingVrij! Voordat ik contact opzocht kon ik het niet laten om eerst de reviews te lezen… Ik was er eerst heel onzeker over maar na de recensies te hebben gelezen heb ik toch besloten contact op te nemen en met succes.
Na een terechte BKR registratie is mijn codering na een belangenafweging toch verwijderd.
CoderingVrij scoort voor mij 5 ⭐️ op het gebied van communiceren (goed bereikbaar zowel telefonisch als per mail).
Transparant bekijkt alle mogelijk heden en bespreekt dit duidelijk vooraf.
Lees meer
Fabio Marques Rodrigues minder dan een maand geleden
5 / 5
Coderingvrij heeft mij goed geholpen en mijn 2 negatieve BKR-registraties kunnen verwijderen!
Nu kunnen wij ons huis kopen heel erg bedankt!
Lees meer
Dave Reemer minder dan een maand geleden
5 / 5

Voordeel om zelf een BKR-registratie te verwijderen

Het is kosteloos
Zelf een BKR-registratie verwijderen is kosteloos. Doordat je geen bedrijf hoeft in te schakelen om jouw negatieve BKR-registratie te laten verwijderen, bespaar je kosten.


Nadelen om zelf een BKR-registratie te verwijderen


1 Het kost veel tijd

Doordat er bij de plaatsing van een BKR-registratie ook persoonsgegevens worden geregistreerd, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hierop van toepassing. Op grond van de AVG is het mogelijk bezwaar in te dienen tegen de verwerking van persoonsgegevens en daarmee de zichtbaarheid van de BKR-registratie. Het opstellen van een dergelijk bezwaar kan lastig zijn wanneer je niet bekend bent met de AVG. Het uitvoeren van onderzoek en het inwinnen van benodigde informatie om een degelijk bezwaar op te kunnen stellen kan tijdrovend zijn.

2 Van het kastje naar de muur
Uit ervaring weten wij dat kredietverstrekkers een bureaucratische achtergrond hebben. Zo wordt een consument vaak van het kastje naar de muur gestuurd zonder enige resultaat. Het geduld wordt daarmee erg op de proef gesteld. Als je met een deadline zit, bijvoorbeeld voor het kopen van een woning, is dit geen ideale situatie.

3 Hoog risico
Is het verzoek afgewezen? Dan kan dit gevolgen hebben als je achteraf alsnog professionele hulp wilt inschakelen. De kredietverstrekker heeft op dat punt vaak al een bindende mening over jouw dossier gevormd. Hierdoor zal het lastiger worden om de kredietverstrekker op een andere gedachte te brengen voor een professionele partij, aangezien het dossier al eerder is onderzocht en beoordeeld.

4 Het ontbreken van jurisprudentie
Om een negatieve BKR-registratie te verwijderen, dien je kennis te hebben van de geldende wet- en regelgeving en de dagelijkse nieuwe jurisprudentie die gecreëerd wordt. Door het ontbreken van dit soort belangrijke informatie in het eigen verzoek weet je op voorhand al dat de kredietverstrekker het verzoek gaat afwijzen.
Veelgestelde vragen over zelf BKR verwijderen
Hoe kan ik mijn BKR opvragen?
Om te controleren of je een negatieve BKR-registratie hebt, kun je jouw BKR-overzicht opvragen. In drie korte stappen kun je het overzicht opvragen en inzien wat er op jouw naam geregistreerd staat. Heb je vragen over wat er op het BKR-overzicht staat? Wij helpen je graag met uitleg.
Kan ik een lening krijgen met een BKR?
Bij het aanvragen van een lening zal er een kredietcheck worden uitgevoerd door de kredietverstrekker. Is er op dat moment sprake van een negatieve BKR-registratie? Dan zal er in de meeste gevallen geen lening worden verstrekt. De negatieve BKR-registratie zal dan eerst verwijderd moeten worden. CoderingVrij kan je hierbij helpen!
Kan ik garantie krijgen?
Het geven van garantie voor een juridische procedure is nooit mogelijk. Daar wij niet de beslissende partij zijn, kunnen wij geen garantie geven voor een positieve uitkomst. Wel kunnen wij als CoderingVrij door onze jarenlange ervaring een realistische inschatting maken van de haalbaarheid. Neem contact op met één van onze juridisch adviseurs om te bespreken wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.
BKR verwijderen met advocaat?
In sommige gevallen lukt het niet een negatieve BKR-registratie te verwijderen via een minnelijke procedure. Dan kan een vervolgprocedure in de vorm van een gerechtelijk traject uitkomst bieden. In samenwerking met HELIO Advocaten die onder andere gespecialiseerd zijn in het verwijderen van BKR-registraties, kan er een gerechtelijke procedure gestart worden. Bij een gerechtelijke procedure is het namelijk niet de kredietverstrekker die beslist of een BKR-registratie wordt verwijderd, maar een onafhankelijke rechter.

Voordelen om een professionele organisatie in te schakelen

Gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties
Wij zijn als juridisch dienstverlener gespecialiseerd in de verwijdering van negatieve BKR-registraties. Onze juristen verwijderen dagelijks, met succes, negatieve BKR-registraties bij verschillende kredietverstrekkers. Hierdoor hebben wij de nodige jurisprudentie die wij gebruiken in de behandeling van jouw zaak. Wij weten vaak op voorhand al of een soortgelijke situatie al eens eerder is behandeld bij één van onze andere cliënten met de uitkomsten daarvan. Deze inschatting van haalbaarheid wordt altijd vooraf gedaan en is geheel kosteloos.

Bekijk recente verwijderingen

Goede contacten & snelheid
Onze juristen hebben dagelijks goed contact met verschillende kredietverstrekkers. Je profiteert dat wij vaste contactpersonen hebben, waardoor wij sneller kunnen gaan voor het beste eindresultaat. Hierdoor werken wij ook binnen jouw deadline. Heb je bijvoorbeeld een koopovereenkomst getekend en zit je vast aan een termijn waarbinnen de negatieve BKR-registratie verwijderd dient te worden, dan doe je er verstandig aan om ons als professional in te schakelen.

Bekijk reviews

Geen zorgen
Het inschakelen van een jurist van CoderingVrij zorgt ervoor dat je niet zelf achter alle jurisprudentie moet aan gaan. Dat scheelt tijd en vooral veel uitzoekwerk. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste documentatie door te sturen naar onze juristen en wij doen de rest! Wij ontzorgen in het hele proces.


Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer: 088-426 3737

Twijfel je over de keuze om de verwijdering van de negatieve BKR-registratie zelf te gaan doen of om de procedure te laten uitbesteden aan CoderingVrij? Ook dan adviseren wij je hier graag in! Onze juridisch adviseurs kunnen je telefonisch vrijblijvend adviseren over de voor- en nadelen van het zelf uitvoeren van een juridisch traject of het uitbesteden hiervan. Neem hiervoor contact via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je toch graag zelf jouw negatieve BKR-registratie verwijderen? Volg onderstaand stappenplan om je op weg te helpen.
Stap 1. Het BKR-overzicht opvragen
Het begint altijd met het opvragen van jouw BKR-overzicht bij het Bureau Krediet Registratie. Zo krijg je inzicht in jouw kredietgegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Een BKR-overzicht kun je gratis opvragen via de website van het BKR. Volg ons stappenplan om in drie simpel stappen jouw BKR-overzicht op te vragen.

Stap 2. Verdiep jezelf in de bijzonderheidscodes en kredietsoorten
Iedere BKR-codering heeft een andere betekenis en zwaarte. Er zijn zeven verschillende coderingen die een kredietverstrekker kan plaatsen, welke daarnaast ook allemaal gecombineerd kunnen worden. Onderzoek of deze coderingen van toepassing zijn (geweest) op jouw situatie en of deze terecht zijn geplaatst. Er zijn verschillende kredietsoorten met verschillende voorwaarden. Deze voorwaarden en uitleg zijn te lezen in het Algemeen Reglement van het BKR.  

Stap 3. Doe een reglementen onderzoek
Jaarlijks komt het BKR met een Algemeen Reglement BKR. Hierin zijn alle voorwaarden voor consumenten en kredietverstrekkers te vinden. Deze voorwaarden worden jaarlijks gewijzigd. Houd daarom het juiste reglement bij de hand! Onderzoek wat de ingangsdatum van het krediet is geweest. Wanneer ben je het krediet aangegaan? Het reglement van dat specifieke jaar is van toepassing op jouw zaak. Dit reglement kun je opvragen bij het BKR.

Stap 4. Zijn er fouten gemaakt?
Ook een kredietverstrekker kan een fout maken bij het registeren van een BKR-codering. Hierbij kan gedacht worden aan fouten in het registreren van een datum, het aanschrijven van de schuldenaar, het waarborgen van termijnen of het updaten van de coderingen. Deze fouten dienen te worden gerectificeerd. Het maken van een fout kan in de sommige gevallen leiden tot het verwijderen van een negatieve BKR-registratie of bepaalde bijzonderheidscodering(en).Het is daarom van belang alle correspondentie die er is geweest tussen jou en de kredietverstrekker, goed door te nemen of er eventueel sprake is (geweest) van onvolkomenheden. 

Stap 5. Persoonlijke kredietwaardigheid uitwerken
Het is van belang om jouw persoonlijke kredietwaardigheid en betaalmoraal uit te werken. Door de huidige financiële situatie goed in kaart te brengen, kom je erachter wat nu je financiële draagkracht is. Hierbij kun je denken aan een lijst van jouw bezittingen en vermogen. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn van jouw betaalhistorie en maak een prognose voor de toekomst. Dit proces neemt enige tijd in beslag, omdat het zo nauwkeurig mogelijk gedaan moet worden.

Stap 6. Doe onderzoek naar jurisprudentie
Stap 6 is een lastige stap in het proces. Bij deze stap moet je laten zien dat je over de juiste kennis beschikt van jurisprudentie en de bijbehorende regelgeving omtrent de AVG. Kredietverstrekkers zijn uiteraard ook goed van op de hoogte. Onderzoek ook gerechtelijke uitspraken die je wellicht kunt gebruiken. Let op: iedere zaak is uniek. Kopieer nooit een tekst uit een rechtszaak. Kredietverstrekkers hebben dit vrijwel altijd door en dit kan een negatieve invloed hebben op de beoordeling van het verzoek.

Stap 7. Een belangenafweging maken
Bij een belangenafweging wordt er een afweging gemaakt waarbij het individuele belang van een consument/ondernemer afgezet moet worden tegen het doel van het BKR, namelijk het informeren van kredietverstrekkers en het beschermen van consumenten tegen overkreditering.

Door middel van het inschakelen van een professionele partij is het meestal mogelijk om een terechte registratie toch vroegtijdig te kunnen verwijderen. Deze professionele partij maakt een zeer degelijke belangenafweging, waardoor de kredietverstrekker zonder al te veel moeite de belangen inziet voor het verwijderen van de negatieve BKR-registratie. 

Uit onderzoek blijkt dat elke belangenafweging maatwerk is; elke situatie is immers ook uniek. Er is geen eenduidig beleid van welke factoren wel of niet doorslaggevend zijn bij een belangenafweging. Ook hierom is het inschakelen van een professionele partij essentieel. 

Een belangrijk onderdeel van de belangenafweging is proportionaliteit en subsidiariteit. Dit houdt in dat de inbreuk op een individuele belangen niet onevenredig mogen zijn tot het doel van de kredietregistratie. Een belangenafweging wordt gedaan vanuit drie invalshoeken door een CKI-deelnemer (Centraal Krediet Informatiesysteem). Een CKI-deelnemer toetst op redelijkheid en het belang van de kredietregistratie ten opzichte van de belangen en bijzondere omstandigheden van de consument. Vaak wordt dit vanuit drie invalshoeken beoordeeld:  
 1. Validiteit
  Validiteit van bijzondere individuele omstandigheden: dit punt wordt sterker als de individuele omstandigheden van de consument meer valide zijn. Dit zal in het voordeel zijn voor een eventuele verwijdering van een registratie.
 2. Impact
  Impact voor de consument: dit punt wordt sterker als het impact voor de consument hoger wordt. Hoe groter de (negatieve) impact is voor een consument, hoe groter de belangen zijn voor vroegtijdige verwijdering van de registratie.
 3. Algemeen belang
  Algemeen belang van de registratie: dit punt wordt sterker als het algemeen belang van het behouden van de BKR-registratie groter is dan het verwijderen hiervan. Handhaven van de registratie wordt dan belangrijker.
Stap 8. Het bezwaarschrift opstellen
Je hebt alle feiten op een rij staan en jouw individuele belangen zijn duidelijk. Je hebt de wet- en regelgeving helemaal onder de knie en je weet hoe jij jouw standpunten kunt verdedigen. Je kunt nu starten met het bezwaarschrift op te stellen aan de kredietverstrekker. Onderbouw het verhaal enkel met feiten, artikelen, jurisprudentie en bewijsstukken. Een droevig verhaal in de vorm van een coulanceverzoek wordt vrijwel altijd geweigerd. Dreig ook niet meteen met rechtsmaatregelen. Richt en verstuur de brief altijd aan de juiste contactpersoon en zorg dat de brief grammaticaal correct is.

Stap 9. Hulp van een gespecialiseerd kantoor nodig?
Heb je een afwijzing ontvangen? Vervelend! De kredietverstrekker geeft je een oordeel waardoor je je de bewaartermijn moet uitzitten. Op dit punt is het inschakelen van een professionele organisatie de enige manier om alsnog een jouw negatieve BKR-registratie te kunnen laten verwijderen. Neem in dit geval vrijblijvend en kosteloos contact met ons op om eventuele vervolgstappen te bespreken via telefoonnummer: 088-26 3737.

Het verwijderen van een BKR-registratie is specialistisch. Binnen dit rechtsgebied zijn er maar weinig partijen in Nederland die over de juiste kennis, contacten en ervaring beschikken. 

Stap 10. Vervolgstappen na een tweede afwijzing
Heb je opnieuw een afwijzing gekregen en ben je het niet eens met deze uitkomst? Dan kun je in samenwerking met CoderingVrij gerechtelijke stappen ondernemen. Er zijn twee gerechtelijke procedures mogelijk: een verzoekschriftprocedure of een kort geding procedure.

Een verzoekschriftprocedure is een gerechtelijke procedure die wordt uitgevoerd middels het indienen van een verzoekschrift bij een rechtbank. Een rechter wordt verzocht om een beslissing te nemen over het verwijderen van jouw BKR-registratie. Een nadeel is dat dit proces gemiddeld 3 tot 5 maanden kan duren. Een voordeel is dat er door een onafhankelijke partij – de rechter – een beslissing wordt genomen.

Een kort geding is een snellere procedure die bedoeld is om op korte termijn een beslissing van een rechter te krijgen. Er zal sprake moeten zijn van een spoedeisend belang om dit proces te mogen opstarten. De procedure start met de zogenaamde dagvaarding. De kredietverstrekker wordt opgeroepen om binnen enkele dagen tot weken voor de rechter te verschijnen.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de klacht voor te leggen bij de geschillencommissie van het BKR. Succes bij de geschillencommissie is niet gegarandeerd. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de zaken niet behandeld worden en slechts 9% van de consumenten ontvangen een goedgekeurde verwijdering. Zonder juridische kennis mist een consument vaak belangrijke punten tijdens de schriftelijke rondes en hoorzitting. Indien een procedure wordt verloren, is het advies bindend en kun je daarna geen verdere vervolgprocedures starten. Aandragen bij de geschillencommissie, kan een zaak vaak tot 12 maanden duren. Dit proces doe je als consument zelfstandig.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
coderingvrij brochure bkr-verwijderen
Snel CoderingVrij! Lees alles over hoe wij jou kunnen helpen bij de verwijdering van de negatieve BKR-registratie
Copyrights © 2023 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment
Kan jouw negatieve
BKR-registratie
verwijderd worden?
Doe de haalbaarheidscheck