Hoe kom ik erachter of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Ruim 9 miljoen consumenten staan geregistreerd in het systeem van Stichting BKR. Maar lang niet al deze consumenten weten ook dat ze geregistreerd staan. Sommige krijgen hier pas kennis over bij het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek; wat dan een flinke schok kan zijn. 

Ons advies is dan ook om regelmatig jouw BKR-overzicht te controleren. Zo weet je precies wat er op jouw naam geregistreerd staat en kun je actie ondernemen als er iets niets klopt. Een BKR-registratie blijft namelijk minimaal 5 jaar staan; reden genoeg dus om regelmatig te controleren wat er dan op jouw naam geregistreerd staat. 

Heb jij je BKR-overzicht al opgevraagd en zie je hier een negatieve BKR-registratie staan waar je vanaf wilt? Wacht dan niet langer en neem direct contact op met één van onze juridisch adviseurs en ontdek of wij jou kunnen helpen. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Laat de juristen van CoderingVrij jouw negatieve BKR-registratie verwijderen en ervaar vrijheid zonder coderingen!
  • 3 min
  • 03 oktober 2023

Wat is een BKR-registratie?


Een BKR-registratie is een registratie in het systeem van Stichting BKR. Het BKR heeft twee doelen, namelijk het informeren van kredietverstrekkers over het kredietverleden van consumenten en het beschermen van consumenten tegen overkreditering. Kredietverstrekkers zijn vanuit de wet verplicht om een registratie te plaatsen wanneer een consument een krediet en/of lening aangaat. Dit geldt voor kredieten en/of leningen van een bedrag van € 250,- of meer, met een looptijd langer dan één maand. 

Een BKR-registratie blijft voor een periode van minimaal vijf jaar zichtbaar op het BKR-overzicht. Op het moment dat je het krediet hebt afbetaald of afgewikkeld, krijgt de registratie een einddatum. Vijf jaar ná deze einddatum, zal de gehele BKR-registratie verwijderd worden uit het BKR-overzicht. Dit kan betekenen dat, ook al heb je het krediet afbetaald, de BKR-registratie nog jarenlang kan zorgen voor belemmeringen. 


Positieve of negatieve BKR-registratie

Een BKR-registratie kan positief of negatief zijn. Op het moment dat er een BKR-registratie wordt geplaatst omdat je een krediet of lening bent aangegaan, is dit een positieve BKR-registratie. Een positieve BKR-registratie laat zowel persoons- als kredietgegevens zien. 

Een positieve BKR-registratie hoeft niet meteen voor problemen te zorgen wanneer je een nieuw krediet of nieuwe lening wilt aangaan. Een kredietverstrekker mag jou een nieuwe financiering verstrekken als er een positieve BKR-registratie staat. Wel kan deze positieve BKR-registratie – als deze nog lopend is – zorgen voor een verminderde leencapaciteit. Het kan zijn dat je een minder hoog bedrag kunt lenen doordat je al een lening hebt lopen. Eén van de doelen van het BKR is namelijk om consumenten te beschermen tegen overkreditering; dat wil zeggen dat je niet meer leningen aangaat dan je daadwerkelijk kunt betalen. 

Ontstaat er op een geregistreerd krediet een achterstand van twee maanden of langer? Dan is de kredietverstrekker dit verplicht te melden. Dit doen ze met het plaatsen van een achterstandsmelding of een andere bijzonderheidscodering. Er zijn in totaal 7 verschillende bijzonderheidscoderingen die een kredietverstrekker kan plaatsen; allen met een eigen betekenis en zwaarte. 

Vanaf het moment dat er een bijzonderheidscodering wordt geplaatst bij een BKR-registratie, kan er gesproken worden van een negatieve BKR-registratie. Een negatieve BKR-registratie kan voor problemen zorgen wanneer je een nieuw krediet of lening wilt aangaan. Een kredietverstrekker mag in de meeste gevallen namelijk geen nieuwe financiering verstrekken wanneer er een negatieve BKR-registratie op jouw naam staat.

BKR-overzicht opvragen


Om erachter te komen of je een negatieve BKR-registratie hebt, kun je jouw BKR-overzicht opvragen. Het opvragen van het BKR-overzicht is mogelijk via de website van het BKR. In slechts drie stappen kun je gemakkelijk en snel het BKR-overzicht opvragen: 
  1. Een account aanmaken bij het BKR
Op de website van het BKR kun je gemakkelijk en veilige een account aanmaken door in te loggen met iDIN. Selecteer jouw bank in het menu en volg de verdere stappen om in te loggen. Staat je eigen bank er niet tussen? Vul dan het aanvraagformulier op de website in;

  1. Het opvragen van het BKR-overzicht
Zodra je bent ingelogd, kom je op een overzichtspagina terecht. Hier staan een aantal persoonsgegevens ingevuld en de overige velden moet je vervolgens zelf invullen. Staat alles goed ingevuld? Kun je de gegevens bevestigen zodat jouw BKR-overzicht kan worden opgehaald;

  1. Resultaten controleren
Na enkele seconden wordt jouw BKR-overzicht opgehaald uit het systeem. Hopelijk heb je positief nieuws ontvangen en staan er geen (negatieve) BKR-registraties op jouw naam! Is dit wel het geval? Laat CoderingVrij jou dan helpen.  


BKR verwijderen

Heb je een negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht staan en wil je deze verwijderd hebben omdat deze voor problemen zorgt bij het verkrijgen van een nieuwe financiering? Laat CoderingVrij jou helpen! CoderingVrij is al tien jaar actief als juridisch dienstverlener. Met een team van ervaren en gespecialiseerde juristen helpen zij jou bij het verwijderen van de negatieve BKR-registratie door het uitvoeren van een juridische procedure. Neem contact op met één van de juridisch adviseurs en ontdek of wij jou kunnen helpen. Duidelijkheid binnen één gesprek en altijd een eerlijk advies. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer: 088-426 3737

Heb je geen tijd om te bellen? Doe dan online onze haalbaarheidscheck en ontdek de mogelijkheden!
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment