Emigreren en mijn BKR-registratie

Bij een emigratie is een BKR-registratie vaak niet het eerste waar je aan denkt. Wanneer je gaat emigreren, komt er namelijk veel op je af. Je zult veel moeten regelen voor zowel de nieuwe bestemming, alsook voor de plek die je gaat verlaten. 

Waar de meeste vooral gericht zijn op het regelen van alles op je nieuwe (droom)bestemming, is het minstens zo belangrijk om alles goed achter te laten. Je wilt later niet tegen problemen aanlopen omdat iets niet goed is afgerond. Een negatieve BKR-registratie kan hier een onderdeel van zijn.

Hieronder delen wij informatie en tips om te zorgen dat jij beter voorbereid kunt verhuizen naar het buitenland. Zonder dat je je druk hoeft te maken over een negatieve BKR-registratie die in de toekomst voor problemen kan zorgen.

Wil je direct één van onze juridisch adviseurs spreken over jouw persoonlijke situatie? Dan kun je ons bellen op telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
  • 5
  • 24 januari 2024

Controle bij het BKR

Een BKR-registratie ontstaat wanneer je een krediet afsluit van een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand. Kredietverstrekkers zijn vanuit de wet verplicht om deze kredieten te registreren bij het BKR. 

Ontstaat er een achterstand op het geregistreerde krediet? Dan zal de kredietverstrekker hier ook een melding van moeten maken. Zij zullen een zogenoemde bijzonderheidscodering’ plaatsen bij jouw BKR-registratie. Vanaf dat moment wordt er gesproken van een ‘negatieve BKR-registratie’. Staat er een negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht? Dan mogen kredietverstrekkers jou doorgaans geen nieuwe lening of krediet verstrekken. Hieronder vallen niet alleen geldleningen, maar ook een nieuwe creditcard, autolease en zelfs hypotheek. 

Een (negatieve) BKR-registratie blijft vijf jaar zichtbaar, vanaf het moment dat het krediet is afgewikkeld of beëindigd. Is het krediet niet voldaan? Dan kan een (negatieve) BKR-registratie dus langer dan vijf jaar blijven staan! 

Voordat je vertrekt naar het buitenland is het dan ook belangrijk om een controle te doen bij het BKR. Het opvragen van jouw persoonlijke BKR-overzicht is gratis en gaat gemakkelijk in drie simpele stappen. Binnen enkele minuten heb je inzicht in jouw BKR en kun je zien wat er op jouw naam geregistreerd staat. 

Wat zie ik op mijn BKR-registratie?

Staat er een BKR-registratie op jouw BKR-overzicht? Dan is het belangrijk te controleren of dit een positieve of negatieve BKR-registratie is. Dit kun je zien aan de bijzonderheden die erbij vermeld staan. Staan er geen bijzonderheden gemeld? Dan is het een positieve BKR-registratie. Staan er wel bijzonderheden gemeld? Dan is er sprake van een negatieve BKR-registratie.

Heb je een positieve BKR-registratie en is dit krediet al beëindigd, dan hoef je geen actie te ondernemen. Het gaat dan om een ‘oud’ krediet dat je al volledig hebt afbetaald en waarbij je geen schuld meer open hebt staan. Ook zal een positieve BKR-registratie in de meeste gevallen niet voor (financiële) belemmeringen zorgen in Nederland of het buitenland. 

Heb je een positieve of negatieve BKR-registratie staan waarbij het krediet nog lopend is? Dan zul je actie moeten ondernemen. De meeste kredietverstrekkers hebben in hun voorwaarden opgenomen dat een krediet direct en volledig opeisbaar wordt wanneer je in het buitenland gaat wonen. Het is in dit soort gevallen dan ook belangrijk contact op te nemen met de kredietverstrekker en de situatie uit te leggen. De kans bestaat dat je de hele lening direct zult moeten betalen of misschien kun je een andere regeling treffen. Een vereiste is dat je een adreswijziging doorgeeft; laat de kredietverstrekker tijdig jouw nieuwe woonadres in het buitenland weten zodat zij je altijd kunnen bereiken. 

Staat er op jouw BKR-overzicht een negatieve BKR-registratie met een einddatum? Dan is dit geen lopend krediet meer. Je hoeft dan ook geen directe actie te ondernemen; de kredietverstrekker hoeft jouw nieuwe adres niet te weten. Wel kan de negatieve BKR-registratie voor belemmeringen zorgen in het buitenland. Dit kan impact hebben op het aanvragen van financiële diensten in het buitenland. 

Wil je er zeker van zijn dat jouw negatieve BKR-registratie niet voor problemen zal zorgen in het buitenland? Laat deze dan verwijderen

Wat gebeurt er met mijn schulden als ik emigreer?

Wanneer je naar het buitenland vertrekt, wil dit niet automatisch betekenen dat je schulden komen te vervallen. Enkel het feit dat je niet meer in Nederland woont, maakt niet dat je schulden automatisch eindigen.

Het is daarom van belang, voordat je naar het buitenland vertrekt, goed te controleren welke schulden en/of overige betalingsregelingen jij nog hebt lopen. Maak met deze kredietverstrekkers goede afspraken over het krediet. Misschien kun je het voor vertrek in één keer aflossen of misschien kun je een goede regeling treffen voor de periode dat je in het buitenland bent.  

Ons advies is in ieder geval om niet zonder contact met de kredietverstrekker en/of andere schuldeiser te vertrekken naar het buitenland. Doe je dit niet, kan het de nodige risico’s met zich meebrengen; niet alleen bij een eventuele terugkomst in Nederland maar ook op de nieuwe bestemming.

Hoe krijg je een BKR-registratie weg?

Heb je een negatieve BKR-registratie en wil jij graag emigreren zonder zorgen? Laat CoderingVrij je helpen! 

CoderingVrij is actief als juridisch dienstverlener en gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties. De juristen van CoderingVrij hebben meerdere jaren ervaring en kunnen jou als geen ander adviseren en bijstaan in een juridische procedure. In de afgelopen tien jaar zijn er al meer dan 10.000 coderingen verwijderd

Wil je weten of wij ook jouw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen? Neem dan contact op met één van onze juridisch adviseurs via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Duidelijkheid binnen één gesprek en altijd een eerlijk advies.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment