Geld lenen met een negatieve BKR-registratie

  • 5 minuten
  • 13 januari 2023
Wil je een lening aanvragen maar wordt dit onmogelijk gemaakt door een negatieve BKR-registratie? Lees hieronder dan snel verder hoe wij je hierbij kunnen helpen zodat je alsnog geld kunt lenen. 

Het BKR is een stichting opgericht door Nederlandse banken en financiële dienstverleners. Het doel van het BKR is om informatie te geven aan kredietaanbieders en consumenten te helpen bij het voorkomen van problematische schuldensituaties. Het BKR probeert daarmee te zorgen dat je als consument wordt beschermd tegen overkreditering; dat je niet meer leningen / kredieten afsluit dan je met de maandelijkse inkomsten kunt betalen. 

Ondanks dat het doel van het BKR positief is en zij consumenten juist proberen te helpen bij het voorkomen van schuldensituaties, kan het toch voorkomen dat je als consument geen bescherming ervaart maar juist belemmering door een BKR-registratie. Eén van deze belemmeringen kan bijvoorbeeld zijn dat je geen geld meer kunt lenen, zowel op privé gebied als op zakelijk gebied. 


Wat is een BKR-registratie?

Wat is een BKR-registratie precies? Een BKR-registratie is een registratie van een kredietfaciliteit van een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand. Een BKR-registratie is in beginsel geen belemmering. Door de plaatsing van deze registraties kunnen andere aangesloten banken en financiële instellingen inzien wat hun klant en/of een potentiële klant voor leningen op zijn/haar naam heeft staan. Zij kunnen hierdoor een betere beslissing maken om een nieuwe kredietaanvraag wel of niet te accepteren. 

Op het moment dat er een BKR-registratie wordt geplaatst is deze in beginsel positief. Het betreft dan slechts een registratie van het krediet waarbij de naam van de kredietverstrekker, hoogte van het krediet en de data van de vermoedelijke looptijd van het krediet vermeld worden. Een positieve BKR-registratie zal in de meeste gevallen geen belemmering zijn. Je kunt dan doorgaans nog altijd geld lenen. Wel kan een positieve BKR-registratie van invloed zijn op de leencapaciteit. 

Wanneer er een achterstand ontstaat op een geregistreerd krediet van minimaal twee maanden of er doen zich andere bijzonderheden voor, zullen deze gemeld moeten worden door de kredietverstrekker bij het BKR. Er zal een zogenoemde bijzonderheidscodering worden geplaatst. Er zijn in totaal 7 verschillende bijzonderheidscoderingen die een kredietverstrekker kan plaatsen. Na de plaatsing van een bijzonderheidscodering kan er gesproken worden van een negatieve BKR-registratie. Een negatieve BKR-registratie kan je belemmeren bij het verkrijgen van een (geld)lening. Het is in dat geval belangrijk eerst de negatieve BKR-registratie te (laten) verwijderen voordat je een (geld)lening gaat aanvragen. 

Een BKR-registratie blijft, vanaf het moment van het afwikkelen of volledig betalen van het krediet, nog vijf jaar zichtbaar in het BKR-overzicht geteld vanaf de einddatum. Dit betekent dat een BKR-registratie voor een periode van minimaal vijf jaar zichtbaar is en daarmee voor meerdere jaren voor (financiële) belemmering kan zorgen. 


Heb ik een BKR-registratie?

Wil je weten of jij geregistreerd staat in het BKR en of je belemmering kunt ervaren bij bijvoorbeeld het aanvragen van een (geld)lening? Vraag dan eerst jouw BKR-overzicht op. Op jouw persoonlijke BKR-overzicht kun direct een volledige samenvatting terug zien van de geregistreerde kredieten/ leningen alsook of dit positieve of negatieve registraties zijn. 

Het BKR-overzicht is gemakkelijk en snel op te vragen via de website van het BKR. Volg ons stappenplan en vraag binnen drie simpele stappen jouw BKR-overzicht op zodat je direct inzicht hebt in de gegevens die op jouw naam geregistreerd staan. Op deze manier ben je beter voorbereid bij het aanvragen van een geldlening of een ander krediet. 


Geld lenen zonder BKR-toetsing

Op het moment dat je belemmerd wordt door een negatieve BKR-registratie en een geldlening wilt aangaan, dan kan dit problemen met zich meebrengen. Elke kredietverstrekker is namelijk verplicht een kredietcontrole uit te voeren op het moment dat je bij hen een lening of krediet wilt aangaan. Eén van de onderdelen van deze kredietcontrole is een BKR toetsing. Tijdens de BKR toetsing vraagt een kredietverstrekker jouw BKR-overzicht op om te controleren of er een negatieve BKR-registratie op je naam staat. 

Wanneer dit het geval is, zien kredietverstrekkers een negatieve BKR-registratie op jouw naam staan, mogen kredietverstrekkers jou simpelweg geen geldlening verstrekken. In 2022 zijn de financiële richtlijnen voor kredietverstrekkers aangescherpt, waardoor zij geen uitzonderingen meer mogen maken. Op het moment dat er sprake is van een negatieve BKR-registratie is het antwoord op een kredietaanvraag direct negatief. 

Zoals hierboven beschreven blijft een (negatieve) BKR-registratie minimaal vijf jaar zichtbaar op het BKR-overzicht. Dit kan betekenen dat je voor de gehele periode geen geldlening kunt aanvragen. Dit geldt zowel voor het aanvragen van een geldlening, een telefoonabonnement, een zakelijke lening of een hypotheek. Bij elke vorm van kredietverstrekking zal er een BKR toetsing worden uitgevoerd en zal de negatieve BKR-registratie voor belemmering zorgen. 


Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je erachter gekomen dat je een negatieve BKR-registratie op jouw naam hebt staan en merk je dat deze je belemmerd bij het verkrijgen van een (geld)lening? Laat CoderingVrij je hierbij helpen! 

CoderingVrij is als juridisch dienstverlener vanaf 2014 actief en gespecialiseerd in het vroegtijdig laten verwijderen van onder andere BKR-registraties. Middels onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander of en hoe wij je kunnen helpen. 

Je start bij ons altijd met een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze juridisch adviseurs. Aan de hand van een uitgebreid telefoongesprek kunnen zij beoordelen of er mogelijkheden zijn een juridische procedure te starten, de geschatte haalbaarheid van een procedure, aan welk termijn gedacht kan worden en met welke kosten je rekening kunt houden. De kosten voor een minnelijke procedure zijn altijd vastgesteld, zo kom je niet voor verrassingen te staan gedurende het traject. 

Zien wij mogelijkheden je te helpen? Dan wordt er een juridische procedure gestart. Je wordt gekoppeld aan een vaste jurist die samen met jou een volledig dossier zal opbouwen. Het is van belang de kredietverstrekker te kunnen overtuigen dat je op dit moment financieel stabiel bent – en dus geen financiële bescherming van het BKR nodig hebt – alsook dat je belemmering ervaart door de negatieve BKR-registratie in plaats van bescherming.

Nadat de jurist (schriftelijk) in contact is getreden met de kredietverstrekker volgt een inhoudelijke reactie. Besluit de kredietverstrekker de negatieve BKR-registratie te verwijderen? Gefeliciteerd! Je kunt nu alsnog die gewenste geldlening aanvragen. Is de reactie van de kredietverstrekker niet positief? Wij kijken graag met je mee wat de vervolgmogelijkheden zijn om de kredietverstrekker alsnog te overtuigen de negatieve BKR-registratie vroegtijdig te verwijderen.

Neem nu ook vrijblijvend contact op met één van onze juridisch adviseurs om te laten beoordelen wat wij voor jou kunnen betekenen!
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment