Week van het geld, praat er met je kind over.

Met je kinderen over geld praten? Vaak heerst er nog een taboe op dit onderwerp en wordt dit vermeden. Maar waarom is dat zo? Kinderen zijn tegenwoordig door hun mobiele telefoon meer dan ooit op de hoogte van actualiteiten; waaronder ook geldzaken. 

Merk je dat je het zelf lastig vindt om met je kind(eren) over geldzaken te praten, omdat je eigen financiële situatie niet helemaal op orde is? Een eerste stap is dan om overzicht te creëren, zo weet je precies waar je aan moet werken. Daarnaast hopen wij je met onderstaande tekst wat tips te geven om het gesprek met je kinderen toch te kunnen starten. 

Is het een negatieve BKR-registratie waar je tegenaan loopt in je financiële situatie? Laat CoderingVrij je helpen. Op telefoonnummer 088-426 3737 kun je ons bereiken voor een gratis adviesgesprek of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
  • 29 februari 2024

Hoe leer ik mijn kinderen met geld omgaan? 

Als ouder kan het soms lastig zijn om met je kinderen over geldzaken te praten. Gelukkig krijg je hier hulp bij vanuit het onderwijs. Om te zorgen dat kinderen over geld gaan praten en leren hoe zij hiermee om moeten gaan, is het van 11 tot en met 15 maart weer de ‘’Week van het geld’’

Dit is een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Op zowel basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs is er gratis lesmateriaal beschikbaar om kinderen hierover te laten leren. Dit jaar is het thema ‘’Hoe ben jij GELD de BAAS?’.

Hoe spaar je geld als kind?

In de meeste gevallen begint een kind met sparen wanneer hij/zij voor het eerst zakgeld krijgt. Vroeger was dit altijd cash, maar tegenwoordig gebeurt dit ook veel digitaal. Toch is het sparen met cashgeld voor een kind vaak makkelijker omdat ze dan daadwerkelijk zien hoeveel geld ze hebben. Dit inzicht kan een goed startpunt zijn om te leren sparen. Die vijf euro in losse munten zie je toch echt sneller verdwijnen uit je zak dan die vijf euro d

ie op je bankrekening staat. Het besef wat iets kost tegenwoordig en dat je het geld echt maar één keer kunt uitgeven, komt sneller van het daadwerkelijk weggeven van de euromunten dan het pinnen met pinpas of telefoon. 

Een goede tip kan dan ook zijn om je kind te laten sparen met cash geld in plaats van digitaal. 

Op welke leeftijd ben je financieel onafhankelijk?

In Nederland ben je met de leeftijd van 21 jaar oud financieel onafhankelijk en daarmee ook financieel verantwoordelijk. Tot die tijd zijn de ouders verplicht het kind financieel te ondersteunen waar nodig in levensonderhoud. Denk hierbij aan kosten voor een studie, kleding, eten, medische hulp en onderdak. 

Totdat je kind de leeftijd van 21 jaar bereikt, is het dan ook van belang om hen te leren over geld. Deze gesprekken kun je niet vroeg genoeg beginnen. Bij het eerste zakgeld is voor de meeste ouders een mooi moment om hiermee te starten. 

Tips om met je kinderen over geld te praten

Blijf je het lastig vinden om met je kind(eren) over geld te praten en dit gesprek te beginnen? Hieronder delen wij een aantal tips om dit onderwerp op verschillende manieren te benaderen en bespreekbaar te maken. 

  • Ga het gesprek aan en begin in een spelvorm
    Wanneer je kinderen nog klein zijn zullen zij de waarde van geld nog niet goed begrijpen en dat hoeft natuurlijk ook niet. Kleine kinderen mogen nog lekker in die zorgeloze fase blijven. Wel is het goed om het thema geld alvast bespreekbaar te maken. Misschien in de vorm van een spel. Speel een winkel na of een restaurant waar je kind met muntjes iets kan kopen.  

  • Leer je kinderen te sparen en spaardoelen te stellen door (cash) zakgeld te geven
    Tussen de 6 en 10 jaar krijgen de meeste kinderen voor het eerst zakgeld. Dit kan wekelijks zijn of maandelijks. Dit is (in de meeste gevallen) een klein bedrag. Hierdoor leren kinderen hoelang ze moeten sparen als ze iets willen kopen. Dat het dus niet vanzelfsprekend is om meteen dat nieuwe product te kopen wanneer je dat wilt hebben, maar dat dit soms even tijd kan kosten.

  • Leer je kinderen de waarde van geld door middel van een bijbaan
    Het moment dat kinderen leren hoeveel uur je moet werken voor een bepaald bedrag, begint vaak op het moment dat ze een bijbaan krijgen. Het zien van die eerste loonstrook na een maand werken geeft een goed beeld van de gewerkte uren tegenover het verkregen geld. Ook hier kan een spaardoel helpen. Hoe groter het spaardoel, hoe langer ze moeten werken om dit te realiseren. Komen er tussentijdse spaardoelen? Dan zal dat grotere spaardoel nog langer moeten wachten. Het maken van keuzes over het uitgeven van het verdiende geld, is een goede manier om te leren financiële prioriteiten te stellen.

  • Spreek met je kinderen over alle kosten van een volwassen leven
    Bij een volwassen leeftijd horen vaak ook volwassen rekeningen. Zaken zoals huisvesting, verzekeringen, boodschappen enzovoorts. Het zijn kosten die een kind vaak nog niet hoeft te betalen, maar het is goed dit wel inzichtelijk te maken. Zo weten ze op wat voor kosten ze moeten rekenen als ze op zichzelf willen gaan wonen en ook of de woonwensen passen in het salaris dat ze dan verkrijgen. Openheid over financiën kan toekomstige financiële problemen voorkomen.    

Controleer ook jouw persoonlijke situatie

Voordat je het met je kind(eren) over geld gaat hebben, is het natuurlijk wel verstandig ook je eigen financiële situatie eens goed onder de loep te nemen. Loopt alles zoals het moet gaan? Zijn er geen schulden? Kun je nog verbeteringen aanbrengen in je lopende contracten of administratie? 

Ook het controleren van jouw BKR-overzicht is hier een onderdeel van. Want een BKR-registratie kan een flinke invloed hebben op jouw financiële vrijheid. Ook uitleg over het BKR is natuurlijk waardevol om te delen met je kind(eren). 

Heb je een negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht staan? Dan kan dit voor flink wat belemmeringen zorgen. Op het moment dat er een negatieve BKR-registratie op jouw naam staat, mogen kredietverstrekkers jou de meeste gevallen geen nieuw krediet verschaffen. De bewaartermijn van een BKR-registratie is minimaal vijf jaar. Dit houdt in dat je voor deze gehele periode geen nieuwe lening of krediet kunt aangaan.  

Geef het goede voorbeeld en ervaar financiële vrijheid

Het verwijderen van een negatieve BKR-registratie is mogelijk! Dit gaat via een juridische procedure. Op grond van de AVG kun je de verwerking van persoonsgegevens aanvechten en daarmee ook de zichtbaarheid van jouw BKR-registratie. 


Laat CoderingVrij jou helpen! Als juridisch dienstverlener zijn wij al tien jaar actief in het uitvoeren van juridische procedures. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in het verwijderen van (negatieve) BKR-registraties. Met een team van ervaren en gedreven professionals, kunnen wij jou helpen naar die BKR-vrije toekomst. Wacht niet af, maar ervaar vrijheid zonder coderingen! 


Wil je weten of wij ook jouw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen? Neem dan contact op met één van onze juridisch adviseurs via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Duidelijkheid binnen één gesprek en altijd een eerlijk advies.
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment